2020.06.03.
Déri Múzeum

Sopron, a leghűségesebb város

2020.06.03.
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum

Az öreg, korhadó fák lakója: a gyászcincér

2020.06.03.
Janus Pannonius Múzeum

Díjnyertes pécsi hárfák

2020.06.02.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

A családfa árnyékában heverészik a Batthyány-ős

2020.06.02.
Déri Múzeum

Szecessziós szépségek

2020.06.02.
Janus Pannonius Múzeum

Parancsol egy piócát...?

2016.02.24.
évforduló, hír, koncentrációs táborok, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Lágerjárat címmel utazó vagonkiállítással emlékezik meg az 1944 végén és 1945 elején a Szovjetunióba deportált politikai foglyokról és kényszermunkásokról a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre.
Vagonkiállítás
A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából a "csendes emlékezésnek helyet adó" vagon felkeresi mindazokat a magyarországi vasútállomásokat, amelyekről deportálások indultak a Szovjetunióba - mondta el Matkovits-Kretz Elonóra, a nemzetiségi kör elnöke a Nyugati pályaudvaron tartott szerdai megnyitón.

A Lágerjárat nem tartalmaz múzeumi tárgyakat vagy relikviákat, a G típusú, korhű tehervagonban a művészet és a technika segíti az emlékezést - fűzte hozzá Pécsi Csaba, a kiállítás tervezője.

A vagonban elhelyezett tablókon a kor történelmi háttere jelenik meg szöveges formában és fényképekkel illusztrálva, de a bemutató fontos részét képezik a folyamatosan futó filmek is: Jurkovics János és Havasi János Idegen ég alatt - Dokumentumfilm az Ural környéki kutatómunkáról című munkája, Pécsi Csaba és Pécsi Dániel A mi Golgotánk című emlékfilmje, Havasi Dániel PERM 36 - Az utolsó GULAG láger című dokumentumfilmje és Bartók Csaba Ártatlanul a Gulágon - Túlélők emlékezete című alkotása.

Matkovits-Kretz Elonóra kiemelte: a tárlat célja, hogy rendhagyó történelemórák, beszélgetések keretében megismertesse a közönséggel és elsősorban a fiatalsággal, a "málenkij robot" sokáig méltatlanul elhallgatott történelmi eseményét.

A Lágerjárat március 15-ig Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban lesz látogatható, utána Cegléden, Kál-Kápolnán, Miskolcon, Szerencsen, Debrecenben, Gyulán, Kiskunhalason, Baján, Szekszárdon, Pécsen, Budaörsön és Székesfehérváron tekinthetik meg az érdeklődők.

(MTI)