2020.03.17.
Janus Pannonius Múzeum

Bezárnak a pécsi múzeumok

2021.02.24.
Déri Múzeum

A debreceni Hősök temetője - 1. rész

2021.02.24.
Szépművészeti Múzeum

Halála után készült róla a legtöbb arckép

2021.02.24.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

A mozsár, a külü: "ínyencségek" a technika hőskorából

2021.02.19.
Balatoni Múzeum

A múlt iskolája 2.

2021.02.19.
Déri Múzeum

Munkácsy születésnapi ajándéka

2021.02.18.
Szépművészeti Múzeum

A jóképű Kossuth

2021.02.10.
Szépművészeti Múzeum

Az utazással együtt jöttek divatba a tájképek

2021.02.08.
Esterházy Kastélymúzeum

Jövő őszre megújul a fertődi Esterházy-kastély

Janus Pannonius Múzeum - Modern Magyar Képtár I. - Martyn Ferenc Múzeum - Pécs
Mattis János festménye
Cím: 7621, Pécs Káptalan utca 4.
Telefonszám: (72) 514-040
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2015.07.31.
fejlesztés, hír, Ókor, régészet, Római kor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Mintegy 23 millió forintból bővíti a Baranya római kori leleteiből rendezett, tavasszal megnyílt régészeti kiállítását a pécsi Janus Pannonius Múzeum – mondta el a kultúráért felelős államtitkár pénteken a baranyai megyeszékhelyen.

Hoppál Péter közölte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston-programjának anyagi támogatásával jövő tavaszig megvalósuló beruházással új termeket töltenek meg ókori használati tárgyakkal, ékszerekkel az állandó tárlatnak otthont adó Martyn Ferenc Múzeumban.

Az államtitkár kitért arra, hogy a muzeális intézmények szakmai támogatását célzó Kubinyi-programban a települési önkormányzatok többek között múzeumaik állandó kiállításainak megújítására vagy infrastrukturális fejlesztésre pályázhattak. Hozzátette: a 370 millió forintos keretből a pécsi múzeum kapta a legnagyobb támogatást a vidéki intézmények közül.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere emlékeztetett arra, hogy a pécsi múzeum az utóbbi években komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy sokszínű kiállításaival a korábbi évekhez képest több látogatót csábítson be kiállításaira. A tavasszal 15 millió forintból létrehozott, római kori leleteket bemutató tárlat jól illeszkedik ebbe a folyamatba, bővítése pedig bizonyosan fokozza a múzeum iránti érdeklődést.

Emlékeztetett arra, hogy a Janus Pannonius Múzeum a tavalyi év húzókiállítása, a Leonardo-tárlat után ebben az esztendőben Marc Chagall litográfiáiból rendezett időszaki kiállítást, állandó tárlatot hozott létre a roma holokausztról, valamint Jean-Pierre Vasarely, azaz Yvaral munkáit is bemutatta.

Walterné Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum megbízott igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a most induló bővítési munkálatok után 2016 áprilisában teljessé váló ókori kiállítás mintegy száz négyzetméterrel bővül. Az új termekben többek között az ókori Sopianae és a vidék mindennapi életébe engednek bepillantást interaktív módon, emellett a tárlókban használati tárgyak, ékszerek, agyagedények mesélnek a régmúltról.

A Káptalan utca 4. szám alatti épületben idén április végétől már az ókori Sopianae legszebb tárgyi emlékei mellett megtekintheti a nagyközönség egy Kozármislenyben feltárt 2. századi halottaskocsi életnagyságú modelljét, a Dunaszekcsőn talált Marcus Aurelius-bronzfejet, Fetter Antal ókeresztényépítmény-makettjeit és a Sopianae-t bemutató élethű, háromdimenziós animációt is, amellyel virtuális sétát tehet a város egykori utcáin, épületeiben.

Az állandó régészeti kiállítás azért jelentős, mert ilyenre - és ezzel együtt a Janus Pannonius Múzeum országos jelentőségű leletegyüttesének legalább részbeni bemutatására -, a pécsi régészeti múzeumi épület elhalasztott rekonstrukciója miatt hat év óta először nyílt lehetőség.

(MTI)
Kapcsolódó kiállítás
Baranya római kori leletei
A kiállítás igen látványos elemekből épül fel: a római kori Sopianae-t bemutató, interaktív 3D rekonstrukció mellett a Kozármislenyben feltárt, 2. századból származó halottaskocsi életnagyságú modelljét, az ókori Sopianae legszebb tárgyi leleteit, használati tárgyait, továbbá a Dunaszekcsőn talált Marcus Aurelius bronzfejet csodálhatják meg a látogatók. tovább