2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Bihari Múzeum - Berettyóújfalu
A múzeum épülete
Cím: 4100, Berettyóújfalu Kálvin tér 1.
Telefonszám: (54) 402-390, (54) 500-340
Nyitva tartás: H-P 9-16
Minden hónap utolsó előtti szombatján, illetve nemzeti ünnepeinken a múzeum 10-16 óráig nyitva tart.
A legalább két héttel korábban bejelentkezett csoportokat szombaton és vasárnap is fogadjuk előre egyeztetett időpontban 10-16 óra között!
2015.05.19.
Bihari Múzeum
díjak, helytörténet, hír, Múzeumok Majálisa, néprajz, rendezvény, régészet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az idén 20 éves múzeumi majálison, a Nemzeti Múzeum kertjében május 16-17-én a megjelenő 110 muzeális intézmény között, a 2014-ben fennállásának 40 évfordulóját ünneplő Bihari Múzeum is bemutatkozott.

Sátrában megismerhették a jellegzetes rátétes bihari szűrt, a férfiak fel is próbálhatták a műtárgymásolat szűrt, a gubát a pásztorkalapokkal, a juhászkampóval. A gyerekek a szűrrátétes mellényt, a hölgyek a hímzett derecskei kisbundát vehették fel, s emellett megismerhették e jellegzetes bihari ruhadarabok történetét is. Berettyóújfalui társasjátékkal és más népi játékokkal is várták az érdeklődőket. Sátrukban megtekinthető volt a múzeum legújabb évkönyve néhány egyéb kiadvány, valamint szombat délutántól Év Múzeuma 2014 elismerés réztáblája és oklevele.

2015. május 16-án, szombaton délután 14 órakor kezdődött a Nemzeti Múzeum dísztermében Év Múzeuma 2014 pályázat eredményhirdetése. E magas szakmai elismerést idén a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a berettyóújfalui Bihari Múzeum vehette át, ez utóbbi - idézet bíráló bizottság indoklásából - „a múzeumban őrzött tudás széleskörű megosztásáért, az oktatásban, nevelésben játszott szerepéért a városban és a gyűjtőkörébe tartozó teljes területen”.

Az elmúlt 10 évben a Bihari Múzeum háromszor indult el a pályázaton 10 éve és 3 éve is a Minisztérium különdíját kapták meg. A folyamatos magas színvonalú munka elismeréseként is idén végre megkapták a múzeumok számára elérhető legnagyobb hazai elismerést.

A díjat a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár intézmény 5 fős múzeumi szakmai csapatának, valamint Vitányi István országgyűlési képviselő, Bulcsu László megyei alelnök, Muraközi István polgármester és Kolozsvári István kulturális menedzser jelenlétében Kállai Irén az intézményt vezetője vette át.

Bihar központjában, Berettyóújfalu szívében áll az 1874-ben épült egykori Községháza épülete, melynek emeletén a Bihari Múzeum kapott helyet. 2003-2004-ben nyílt meg A táj és az ember–Herpálytól a faluvárosig c. állandó kiállítás. A 7 kiállító térben régészeti, néprajzi, helytörténeti, irodalom- és játéktörténeti anyaggal várják az érdeklődőket, emellett évente 4-5 időszaki kiállítást is szerveznek. A kiállításokra és egyéb helytörténeti témákra is többféle múzeumpedagógiai foglalkozást ajánlanak minden korosztály számára. Két éve kihelyezett múzeumi órákat is tartanak a bihari járás iskoláiban, tájházaiban kiállítóhelyein. A városban, a járásban és már határon túl is ismertek nagyrendezvényei, melyeket a Múzeumok Éjszakáján és az Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szerveznek meg.