2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.04.17.
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Huszadik századi horvát képzőművészek több mint ötven alkotását mutatja be a Varasdi Városi Múzeum Régi és Új Mesterek Galériájának gyűjteményéből a Pesti Vigadóban csütörtökön nyílt kiállítás.

A XX. századi horvát képzőművészet nagyjai című, május 3-ig látható tárlat megnyitóján Gordan Grlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete kiemelte: a kiállítás célja, hogy bemutassák a múzeum 6444 darabos értékes gyűjteményének egy részét, és Varasd városa a horvát festők, szobrászok kiemelkedő alkotásainak kurátoraként jelenhessen meg.

Mint mondta, annak ellenére, hogy a Dráva folyó nyelvi és országhatárt is jelent, sosem volt éles kulturális megosztottság Magyarország és Horvátország között. Véleménye szerint ennek az ellenkezője igaz, s a két nyelv, és az egy kultúra segítette a két nemzetet ahhoz, hogy integráns részét képezzék a nagy közép-európai családnak. A kultúra az egyik legfontosabb, legdinamikusabb és az egyik legsokrétűbb formája az együttműködésnek - fűzte hozzá.

Rétvári Bence, az Ember Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a horvát kultúra az egyik legrégebbi államisággal rendelkező nemzet kultúrája. Az elmúlt 1100 évben a horvát és a magyar kultúra egymásra is hatott, és ugyanazok a benyomások érték a két nemzetet - tette hozzá. Az államtitkár kiemelte: "Bízom abban, hogy minél több környező országban lesz magyar kiállítás, és minél több környező ország fog bemutatkozni Budapesten a maga kultúrájának egy-egy szeletével."

Miran Bojanic Morandini, az idén 90 éves Varasdi Város Múzeum igazgatója arról szólt, hogy a kiállítás a kultúra és a művészet univerzális nyelvén keresztül hozzájárulhat a két nemzet közötti kapcsolatok továbbfejlődéséhez. Mint mondta, a kulturális örökség iránt kölcsönösen érdeklődik a két nemzet, s így a 800 éves történelmi múltra visszatekintő Varasd város és művészei is bemutatkozhatnak Budapesten. Hozzáfűzte: Varasd 2020-ra beadja kérelmét az Európa Kulturális Fővárosa címre.

A kiállítás válogatást mutat be a Varasdi Városi Múzeum Régi és Új Mesterek Galériájának gyűjteményéből a 20. századi horvát képzőművészek legreprezentatívabb festményein és szobrain keresztül. A látogatók mások mellett Vlaho Bukovac, Miroslav Kraljevic, Vladimir Becic, Jerolim Mise, Slava Raskaj, Ivo Rezek, Miljenko Stancic, Edo Murtic, Ferdinand Kulmer és Dalibor Parac alkotásait tekinthetik meg.

(MTI)