2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Munkácsy Mihály Múzeum - Békéscsaba
Cím: 5600, Békéscsaba Széchenyi u. 9.
Telefonszám: (66) 323-377, (66) 328-040
Nyitva tartás: K-V 10-18
2014.02.17.
festészet, hír, hírességek, képzőművészet, Munkácsy Mihály
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Emlékévvel tiszteleg a 170 éve született Munkácsy Mihály előtt Békéscsaba: az egész éven át tartó gazdag programsorozat keretében Munkácsy 170 címmel a festőművész munkásságát bemutató kiállítás nyílik, nemzetközi kitekintésű tudományos konferenciákat és szakmai fórumokat rendeznek.

 

A csütörtökön megnyíló kiállításról Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere kiemelte: a tárlat segíti Munkácsy Mihály munkásságának részletes megismerését. A városban hétezer általános és középiskolás diák tanul, az önkormányzat valamennyiük belépőjét állja, hogy közvetlen élményeket szerezhessenek a festőóriásról, aki kora gyermekkorát és fiatal éveit töltötte Békéscsabán.

 

170 tárgy 170 négyzetméteren.


A festő önarcképe aláírásávalAndó György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója az április 27-éig látható kiállítás jelentőségéről szólva kiemelte: 170 négyzetméteren 170 műtárgyat tekinthet meg a közönség. Az időszaki kiállítás a Múzsák Termében kapott helyet, ahol Pákh Imre Amerikában élő, kárpátaljai származású műgyűjtő folyamatosan gyarapodó Munkácsy-kollekciójából 33 alkotást láthat a közönség. A tárlat anyaga kiegészül a Szépművészeti Múzeum két Munkácsy-alkotásával, amelyek először láthatók Békéscsabán, valamint a debreceni Déri Múzeum Golgota-vázlatával.


Az időszaki kiállítás anyagából több alkotás kötődik a művész békéscsabai életéhez, kapcsolataihoz - hangsúlyozta Gyarmati Gabriella művészettörténész. Megemlítette: Pákh Imre gyűjteményéből Békéscsabán először látható A falu hőse című festményhez készült figuratanulmány, amelyet Munkácsy nagybátyja, Reök István birtokán készített 1874-ben Gerendáson.


A tárlaton elkülönülnek a korai kritikai realista ábrázolások, többségük Barbizonban festett tájkép.

 

A szalonképek portrékkal és a szalonjelenetek szereplőit tájban ábrázoló festményekkel egészülnek ki. Külön csoportot alkotnak a kosztümös szalonképek.


A Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó képhármast a Munkácsy Mihály Múzeum kiállítása két vázlattal és a tőketerebesi Andrássy-mauzóleumból Budapestre került Siratóasszonyok a keresztfánál című nagyméretű festménnyel idézi meg. Az emlékév alkalmából Békéscsaba önkormányzata és a Munkácsy Mihály Múzeum támogatók segítségével elkészítteti a nagyméretű alkotás hű másolatát, amelyet Tőketerebesnek ajándékoznak, az Andrássy Gyula-mauzóleumnak.


Az időszaki kiállítás mellett a Honfoglalók Termében a festő gazdag relikviagyűjteményéből láthat a közönség válogatást, az állandó kiállításon Munkácsy párizsi palotájának hangulatát idéző enteriőrrészlet is helyet kapott. A Munkácsy-teremben szintén állandó kiállításon 14 alkotást láthatnak az érdeklődők: a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria anyagából négy kölcsönzött Munkácsy-festményt és a múzeum tíz saját tulajdonú alkotását.

 

(MTI)

 

Kapcsolódó kiállítás
Zongoralecke, 1890-es évek
1970.01.01. 01:00
Munkácsy Mihály 1844. február 20-án, Munkácson született. 8 éves korában árvaságra jutott. Békéscsabán élő nagybátyja, Reök István vette magához. Itt töltötte gyermek s ifjúkorát, és mint híres festő több alkalommal visszatért ide. Negyedszázados kapcsolata a vidékkel nagybátyja halálával szakadt meg. tovább