2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Déri Múzeum - Debreceni Irodalom Háza - Debrecen
A múzeum épülete
Cím: 4026, Debrecen Péterfia u. 28.
Telefonszám: (52) 413-572
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2013.04.11.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Megújul a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum kiállítótere, és az intézményben helyezik el a már korábban bezárt helyi irodalmi múzeum anyagát is.

 

A város január elsejétől vette át mint fenntartó a megyei önkormányzattól a Déri Múzeumot és a hozzá tartozó Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumot. Debrecen a jövőben nemcsak fejleszti, hanem a fiatalok számára is szeretné vonzóvá tenni múzeumait - mondta Somogyi Béla (Fidesz), a város kulturális alpolgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón.


Angi János, a Déri Múzeum igazgatója bejelentette, hogy csütörtökön, a város napján ismét kitárta kapuit a látogatók előtt a Medgyessy Múzeum, amelyet 2012 decemberében technikai okok miatt kellett bezárni. A szobrász hagyatékát őrző, ismét megnyílt életműkiállítás 2014-ben a műtárgyvédelmi előírásoknak megfelelő és művészettörténeti jelentőségéhez méltó kiállítóteret kap, átalakítják a klímaberendezést és a sötétítő rendszert is.


A Medgyessy Múzeumban kap helyet az új irodalmi múzeum. Ennek állandó tárlatán egyebek mellett Csokonai-, Fazekas-, Petőfi-, Arany-, Ady- és Tóth Árpád-kéziratokat, színház- és sajtótörténeti anyagokat láthat a közönség, de kiállítják Kölcsey Ferenc végrendeletét, Kazinczy híres nyelvészeti-irodalmi pályaművét, illetve Jókai Mór Sárga rózsa című regényének eredeti példányát is.

 

(MTI)