2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2011.08.31.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A korábbi években négy alkalommal Fazola Napok néven ismertté vált rendezvény idén fesztiválként mutatkozik be. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és partnerei Miskolc belvárosában és az újmassai Fazola-kohó térségében várják a gazdag szakmai és közönségprogramokra vendégeiket, akik a hagyományossá vált látnivalók mellett idén jdonságokkal is találkozhatnak.


Miért szervez egy műszaki múzeum fesztivált?

A szakma jól ismeri a műszaki muzeológia és a műszaki gyűjtemények helyzetét, elismertségét a magyar múzeumi világban. Az ötvenegy éve fennálló miskolci Kohászati Múzeum évtizedek óta gyűjti és őrzi a vas történetének hazai relikviáit. Működésének közege, a borsodi régió az elmúlt 20 évben a depresszió és a reménytelenség szimbóluma vált - ezt a képet többnyire az itt élők is megerősítik. A kohászati üzemek lepusztulása nemcsak a munkanélküliek táborát növelte, hanem kihúzta a talajt az intézmény alól is. A múzeum törekvései ellenére rengeteg műszaki érték ment veszendőbe Miskolcon emberi nemtörődömség és haszonszerzési vágy miatt, a múzeum ismertsége és megbecsültsége a kohászattal együtt hanyatlott.

Gazdag szakmai tartalom

2007-ben Porkoláb László múzeumigazgató kezdeményezésére rendezték meg az első Fazola Napot, mely a kohászat örökségére, a méltánytalanul feledésre ítélt szakma értékeire kívánta ráirányítani a figyelmet. A rendezvény ötlete összhangban volt a múzeum megújulási törekvéseivel, a közönség felé nyitás igényével. Az első Fazola Nap sikerén felbuzdulva az elmúlt években mind időtartam, mind pedig szakmai tartalom szempontjából kibővült a rendezvény: gazdag kulturális kínálattal várta a látogatóit. A műszaki pályák népszerűsítése a Miskolci Egyetem és más közoktatási intézmények segítségével kezdetektől kiemelt célkitűzés volt, akárcsak Miskolc és a múzeum pozitívabb imázsának kialakítására való törekvés.

Látványos programok

Idén a Kohászati Múzeum, a Fizibusz és a Miskolci Egyetem Laborvarázs programjának foglalkozásai, valamint a szakmatechnikai bemutatók a közönség apraját-nagyját elkápráztatják majd a technika csodáival. A 11. éve folyamatosan népszerű Fazola Díszmű-kovács Verseny, a Rotary Club Miskolc társrendezvénye minden korábbinál érdekesebb és látványosabb versengésre csábítja a vas művészeit és a vállalkozó kedvű vendégeket.


A részletes programokat a www.kohmuz.hu és a www.kohmuz.t-online.hu oldalon olvashatják.