2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2024.06.11.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nyári este, kellemes, lágy szellő, grillparti a barátokkal, hangos kacajok, ínycsiklandó illatok, egy pohár finom bor… Bizony mindez nem luxus: bárki számára adott a lehetőség, hogy ilyenkor, nyáron kicsit hódoljunk az élvezeteknek!
Itt a nyár, élvezzük az életet!
Persze ahhoz, hogy minden tökéletes legyen, előkészületekre lesz szükség. Például érdemes a húsokat előző nap bepácolni, előkészíteni a kerti asztalt és a székeket, a borokat pedig behűteni.

Az utóbbi megvalósításához tökéletesek a Miele borhűtői, amelyeknek több változata is elérhető. Cikkünkben a megfelelő modell kiválasztásához adunk pár jó tanácsot.

Mire való a borhűtő?

Bár a középkorban még lehet, hogy így volt, manapság egyáltalán nem igaz az, hogy csak egy kiválasztott réteg élvezheti a földi élet örömeit. Hiszen egy-egy nyári estén bárki összeülhet a barátokkal egy kis kerti sütögetésre, beszélgetésre, ehet-ihat kedvére.

A szezon slágere a grillezett hús, ami mellé egy pohár finom bor is jól fog esni. Ahhoz azonban, hogy a zamatokat kiélvezhessük, egyáltalán nem mindegy, milyen hőfokon tároljuk a palackokat.

A bortemperáló hűtőket azok számára találták ki, akiknek nincs pincéjük, mégis hódolnának a borivás szenvedélyének – persze ízlésesen, kifinomultan! A különböző nemes nedűket nem célszerű ugyanis a hűtőben tárolni az élelmiszerekkel együtt, válasszunk inkább több hőmérsékleti zónával rendelkező borhűtőt!

Mit kell tudni a Miele borhűtőkről?

A cég neve garancia: ezek a készülékek maximálisan megbízhatóak, időtállóak, energiahatékonyak és dizájnosak is. A bortemperáló hűtők lehetnek szabadon állók, beépíthetők vagy pult alá helyezhetők. Gondoljuk át, melyik illeszkedik legjobban a konyhánkba! Vannak, akik egy teljesen külön helyiségbe teszik a borhűtőt, ez is lehet jó megoldás.

Akkor sincs gond, ha a készüléket olyan helyre állítjuk, ahol nap éri, mert a gyártmányok UV-szűrős üvegajtóval vannak ellátva. A borok minősége ugyanis nagyban függ attól, hol és milyen módon tárolják a palackokat, ezért is szoktak pincét kialakítani e célból. Napjainkban azonban a borhűtők töltik be ezt a feladatot.

A borok tárolása

A készülékekben 3 hőmérsékleti zónát különítettek el:
  • A legalsó polcra kell kerülniük a rozéknak, illetve a pezsgőnek: az ideális hőmérséklet itt a 6-10°C.
  • Középre a fehérborokat tegyük, ahol 8-12°C közötti a hőmérséklet
  • Felül kapnak helyet mindig a vörösborok: a testesebb, erősebb a legfelső polcon legyen elfektetve – a hőmérséklet pedig 14-18°C legyen

Szerencsére a Miele borhűtőkbe a FlexiFrame-nek köszönhetően bármilyen formájú palackot tehetünk.

A dizájnelemek sem öncélúak

A NoteBoards segítségével feliratozhatjuk is a borokat: mindenki jól látja majd, melyik palack mit rejt: megadhatjuk a nedű fajtáját, az évjáratot, stb.

A beépített LED világítás és a Push2Open – fogantyú nélküli – ajtó is az extrák közé tartozik: ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a borkóstolás hangulatos legyen. Még exkluzívabbá tehetjük az estét, ha olyan modellt választunk, amelyhez Miele SommelierSet is jár!