2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1095, Budapest Művészetek Palotája, Komor Marcell u. 1.
Telefonszám: (1) 555-3444, (1) 555-3457
Nyitva tartás: Időszaki kiállítások (I. és II. emelet) kedd–vasárnap: 10.00–20.00 Gyűjteményi kiállítás (III. emelet) kedd–vasárnap: 10.00–18.00 Jegypénztár: (hétfő kivételével) 10.00–19.30
2024.02.26.
festészet, hír, képzőművészet, kortárs
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A program részeként az Esterházy Privatstiftung 2009 óta kétévente hirdeti meg az Esterházy Art Award képzőművészeti díjat, a három díj odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt. Idén először a közönség is kiválaszthatta kedvencét. A szavazásra a kiállításban volt lehetőség, több mind négyezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az Esterházy Art Award Szólj bele! Közönségdíj nyertese Süveges Rita festőművész. A kismartoni Esterházy-kastély Fehér-termében 2024. április 14-én nyílik a díjazottak, HORVÁTH Gideon, KORTMANN-JÁRAY Katalin és MENDRECZKY Karina művészpáros, SÜVEGES Rita és TRAPP Dominika kiállítása. Az Esterházy-kastély díszlépcsőjének idei installációjának elkészítésére HORVÁTH Gideont kérte fel Vitus Weh kurátor.
Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa
A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó Breaking the Frame – Making Future című kiállítás december 14-től még március 3-ig látogatható a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. A közönségnek a kiállítás kiállítóterében február 22-én déli 12 óráig volt lehetősége kedvenceire szavazni. Több mint négyezren döntöttek úgy, hogy hallatják hangjukat, és részt vesznek a Szólj bele! Közönségdíj odaítélésében, kinyilvánítva saját véleményüket, felvállalva döntésükért a felelősséget.

A legtöbb szavazatot a kezdetektől fogva, fej-fej mellett haladva, a zsűri által eleve díjazott KORTMANN-JÁRAY és MENDRECZKY páros mellett SÜVEGES Rita kapta. A közönség kedvencei közé tartoztak még KIRÁLY Gábor, LŐRINCZ Áron, BEDE Kincső, VÉKONY Dorottya, PAP Gábor és EMBER Sári alkotásai.

A díjátadón a vendégeket Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, majd Vincze Máté, a Kulturális és innovációs Minisztérium helyettes államtitkára köszöntötte. A Szólj bele! Közönségdíj oklevelét és a vele járó meghívást az április kiállításra Ottrubay István, díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung elnöke, valamint Vitus Weh, kurátor, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója adták át Süveges Ritának.

Süveges Rita (*1986, Szolnok, Budapesten él és alkot)

Süveges Rita puha, meleg bársonyokra aprólékosan kidolgozott, a bizonytalan jövő kísérteties belső tereit ábrázoló sci-fi képeket fest. Egyes munkái talán Elon Musk marsi telepeinek fényes felületű belsőépítészeti tervei, míg a Heart of the Machine festmények a techno-infrastruktúra publikus arca mögötti anyagforgalom kaotikus és organikus voltát mutatják be. A lambériára installált paradox bársonyképek ugyanakkor felidézik Jules Verne egykori fényűző utópiáit és a 60-as évek szocializmusát. Ezek a munkák a hiányzó jövőképet ellensúlyozó historizáló jövőkép-paródiák. Visszarepítenek bennünket a modernitás optimizmusába, amikor még tudtunk éberen álmodni.

A Breaking the Frame – Making Future című kiállítás még március 3-ig várja az érdeklődőket, március 2-án Závada Péter, költő, drámaíró, dramaturg, egyetemi adjunktus, zenész tart vezetést a kiállításban.


A kiállító művészek:

BEDE Kincső, BERNÁTH Dániel, BIRKÁS Mona, EMBER Sári, GALLOV Péter, HORVÁTH Gideon, KIRÁLY Gábor, KIS RÓKA Csaba, KRISTÓF Gábor, LŐRINCZ Áron, MENDRECZKY Karina és KORTMANN-JÁRAY Katalin, OLÁH Norbert, PAP Gábor, PINTÉR Gábor, SÜVEGES Rita, TOLLAS Erik, TRAPP Dominika, VÉKONY Dorottya.

A közönségdíjra szavazókat is díjazza az Eszterházy Privatsitftung, az eredményt automatikus sorsolással döntik el. A főnyeremény egy meghívás az Esterházy Art Award díjazottjainak és közönségdíjasának 2024. április 14-én, vasárnap nyíló kiállítására a kismartoni Esterházy-kastélyba és a hozzá kapcsolódó programokra (Körséta. Barangolás a nyitott házak között), valamint egy ehhez tartozó éjszaka reggelivel a Hotel Galántha (Ausztria, Kismarton) szállodában. A második díj egy, az Esterházy Borászat boraiból összeállított ajándékcsomag, a harmadik díj pedig 2 db belépő az Esterházy-kastélyba, valamint Fraknó várába (Ausztria).

Az Esterházy Art Award

Az Esterházyak mecénási tevékenységének hagyományát folytatva 2009-ben alapította meg az Esterházy Art Award-díjat, amelyet kétévente adnak át. A hozzá kapcsolódó kiállítás ma már a fiatal magyar művészeti szcéna legfontosabb seregszemléjének számít. Az 5000 euróval dotált díjat három művésznek ítélik oda. A cél az ifjú tehetségek és a nemzetközi párbeszéd támogatása. A díjat számos művész használta már ugródeszkaként a nemzetközi színpadra.

A díj odaítélése után számos művésznek sikerült a nemzetközi áttörés. Legaktuálisabb példaként említhetjük 2017-es és 2019-es díjazottunk, Keresztes Zsófia és Nemes Márton nevét. Mindkettőjüknek megadatott a lehetőség, hogy a nagynevű Velencei Biennále Magyar Pavilonjában kiállítsanak: Keresztes Zsófia 2022-ben mutatta be alkotásait, míg Nemes Márton 2024-ben képviseli majd hazánkat.