2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2011.04.21.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Folytatódik az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti 25 kilométeres szakaszának régészeti feltárása - közölte Balogh Csilla ásatási koordinátor, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa.
© Móra Ferenc Múzeum

Az előzetes felmérés alapján a 387 ezer négyzetméteres terület 58 százaléka régészetileg érintett, a Makó és Csanádpalota közötti szakaszon 26 nyilvántartott lelőhely található - mondta a szakember a Móra Ferenc Múzeum helyzetéről rendezett sajtóbeszélgetésen.

A magas talajvízszint miatt csak hétfőn indulhatott újra a munka.

Az autópálya nyomvonalán a régészeti munka tavaly október közepén indult el, és december közepéig elsősorban a lelőhelyek létét igazoló és kiterjedését felmérő próbaásatásokat végeztek - tudatta Balogh Csilla.

Az munkát április elején szerették volna folytatni, de a rendkívül csapadékos 2010-es esztendő miatt kialakult magas talajvízszint és a hosszan tartó tél miatt csak hétfőn indulhatott újra a munka négy helyszínen. Másik négy területen május első napjaiban kezdenek el dolgozni.

Tavaly mintegy 30 ezer négyzetmétert sikerült átvizsgálniuk a régészeknek: a teljes munkával a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-vel kötött szerződés alapján 2012. június 15-ig kell végezni.

A feltételek adottak...

Magyar Anna, a múzeumot fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke közölte: minden feltétel biztosított a bruttó 2 milliárd forintos összköltségű program folytatásához. A politikus ugyanakkor elismerte, az önkormányzat és a pénteken nyugdíjazott múzeumigazgató Zombori István között vita volt az ásatás finanszírozása kapcsán.

A jogszabályok alapján a régészeti feltárásra kapott összeg 25 százaléka az ásatással kapcsolatos utómunkákra - többek között a leletek restaurálására, rendszerezésére, tárolására, kiállításrendezésre és könyvkiadásra - fordítható. Az önkormányzat célja, hogy a munkát költséghatékonyan és a lehető legmagasabb színvonalon végezzék el úgy, hogy maradjon forrás az utómunkákra is - hangsúlyozta az elnök.

Közben pedig zajlik a fegyelmi vizsgálat...

A Csongrád Megyei Közgyűlés március 25-i ülésén döntött arról, hogy fegyelmi vétség alapos gyanúja miatt eljárást indít a Móra Ferenc Múzeumnál elvégzett beruházási munkálatok ügyében. A vizsgálatot - amelynek az is feladata, hogy megállapítsa: történt-e kötelezettségszegés - a közgyűlés folytatja le.


(MTI)