2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Gyulai Vár - Gyula
A Gyulai Vár
Cím: 5700, Gyula Várkert u. 1.
Telefonszám: (66) 650-218
Nyitva tartás: H-V 9-19
Kivéve színházi előadásokkor (ilyenkor csak 17 óráig)
2023.08.30.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Szeptember 2-án lesz 457 esztendeje, hogy Kerecsényi László várkapitány a vízkészletek kimerülése, egy kitörő járvány és a felmentő sereg érkezésének reménye nélkül feladta a gyulai várat az azt ostromló oszmán seregnek.

A Pertev pasa vezette haderő akkor már 63 napja tartotta ostrom alatt az erődítményt. A szultán rokona 1566. július 2-án, mintegy tizenötszörös túlerővel vette körbe a gyulai várat. Amikor augusztus 18-án vagy 19-én a védők a ma is látható téglavárba szorultak vissza, Kerecsényi fegyverszünetet kért a pasától. Az erődítményt végül az oda beszorult, víz nélkül maradt és járvány tizedelte civil lakosság védelme érdekében adta fel.

A védők szeptember 2-án dél tájban kezdték meg a kivonulást. Gyulától egy mérföldre járhattak, amikor – a megállapodás ellenére – az oszmán katonaság a kivonulókra tört. Kerecsényit elfogták, Nándorfehérvárra hurcolták, majd hamarosan ki is végezték.

A szeptember 2-i történések, illetve a magyar végvári hadtörténet leghosszabb ostromának hősei előtti tisztelgésül ebben az évben is korhű fegyvermásolatokkal leadott lövések szólnak majd a gyulai várnál.

Ezúttal is Szabó Árpád hagyományőr vállalkozik arra, hogy a vár nyitvatartásának ideje alatt, 10-18 óra között minden egész órakor emlékező lövéseket adjon le. A hagyományoknak megfelelően két lövés között idén is fegyverbemutatót tart a lovagteremben. Utóbbin várbelépővel tudnak részt venni az érdeklődők; a gyilokjáróról a rendezvénytér felé leadott lövéseket a váron kívül természetesen bárki láthatja.