2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2023.03.20.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Megjelent a Tornyai János Múzeum régészeti sorozatának kiadványa, a Korok, kultúrák, lelőhelyek 2022-2023. évi előadásainak tanulmánykötete. Az őszi-téli szemeszteren elhangzott négy referátum írott anyaga több mint száz oldalon, számos színes ábrával, fotóval és illusztrációval nyújt bepillantást Hódmezővásárhely középkori településszerkezetébe, a textilplombák izgalmas variációiba, az avar hadászat részleteibe, valamint kitekint Visegrád évezredes históriájára.

A hódmezővásárhelyi közgyűjtemény közel egy évtizede szervezi meg népszerű régészeti estjeit, amelyeken ezidáig 31 előadó összesen 36 előadást tartott a múzeumban. A rendezvények térben és időben is nagyon széles spektrumot öleltek fel a kőkortól a kora újkorig, és szűkebb pátriánktól egészen távoli vidékekig – olvasható Csányi Viktor, a kötet szerkesztőjének előszavában. A múzeum régésze megjegyzi, hogy a Kincsek a szántásból kiállítás kísérőrendezvényeként útjára indult sorozat kezdetén talán senki nem gondolta, hogy ilyen hosszú életű és töretlen sikerű lesz a kezdeményezés, ami az évek alatt kiegészült és összekapcsolódott a kiadvánnyal. A most megjelent, a sorozat immár ötödik könyve hivatott továbbadni az utókornak a régészettudomány által megszerzett tudást, és felhívni a figyelmet nemzeti kincsünk egy pótolhatatlan örökségére – emeli ki az előszó szerzője.

A 2022. és 2023. évi előadásokhoz kapcsolódó kötetben részletes ismertető olvasható Hódmezővásárhely határának középkori régészeti lelőhelyeiről Csányi Viktor tanulmányában, az olvasó Mordovin Maxim írása nyomán elmélyedhet a középkori textilkereskedelem izgalmas világában, Buzás Gergely múzeumigazgató a római kortól a kora újkorig kalauzolja az olvasókat a visegrádi erődökben, várban és palotában, végül, de nem utolsósorban az avarok összetett harcmodorát veszi górcső alá Pintér-Nagy Katalin a 112 oldalas kiadványban.