2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2023.03.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Szerencsénk van a magyar nyelvünkkel, mert rendkívül gazdag. Ha valamilyen kifejezés esetén szükség van egy rokon értelmű párjára, akkor nem egyet, nem kettőt, hanem általában sokkal többet találhatunk. De előfordul, hogy egy sem jut eszünkbe. Ilyenkor nagyon jól jön egy kis segítség, amely napjainkban leginkább az online elérhető szolgáltatások területén keresendő.
Gyors és hatékony segítség az online szinonimaszótár!
Mindig kéznél van

Régen, szüleink és nagyszüleink idejében, ha létezett is valakinél rokon értelmű szavak gyűjteménye, akkor az kézikönyv formájában volt jelen a családi kis könyvtárban, és nem volt lehetősége senkinek sem magával vinnie a munkahelyére. A szinonimaszotar.com weboldal 19 ezres gyűjteménye lehetővé teszi, hogy bárhol a kezünk ügyében legyen a segítség, amikor csak szükség van rá.

Lehet ez az otthonunkban vagy munkahelyen vagy éppen útközben, amikor épp az adott tevékenységünk igényli, hogy egy szónak megnézzük a rokon értelmű párját. Természetesen, ahogy minden nyelv, a magyar is változik, így ha lenne is a közelünkben egy régi kézikönyv, azokat a szavakat használva egy cikkben vagy fogalmazásban bizony furcsa hatása lenne.

Változó idők, változó környezet

Régebben irigykedve figyeltük más országok munkaerőpiacát abból a szempontból, hogy ott már sok éve hallani lehetett, hogy a munkáltatók engedélyezik munkavállalóik számára a részleges vagy teljes otthonról való dolgozást. Nálunk ehhez sajnos egy világjárványnak kellett kitörnie, hogy megváltozzon a hozzáállás és elinduljon egy másfajta munkapiaci kultúra.

A home office-nak rendkívül sok előnye van, de mint ahogy mindennek, megvannak a hátulütői is. Ezek egyike az, hogy az ember nem tud olyan jól és hatékonyan kommunikálni a kollégáival, mint bent egy irodában. Egyrészt fizikálisan sincsenek egy helyen az emberek, másrészt kedve sincs annyira senkinek otthonról zavarni a másikat, amikor nem is lehet tudni, hogy az éppen milyen munkában van benne.

Ezért a legtöbben rákényszerülünk a digitális világ adta hasznos eszközökre. Az online weboldalak állandóan a kezünk ügyében vannak, így csak néhány kattintásra van szükség akár a mobiltelefonon, akár a számítógépen, és máris megleljük a választ.

Megújult szinonimaszótár

A szinonimaszotar.com weboldal 2020 óta áll az érdeklődők rendelkezésére, de tavaly, 2022 nyarán megújult, még egyszerűbbé vált és tovább bővült a közel 20 ezres állomány. A weboldal tulajdonosainak tervei között szerepel egy angol szinonimaszótár létrehozása is, amely különösen üdvözítő napjainkban, amikor is az angol nyelv tényleg már minden szinten jelen van az életünkben.

Számtalan munkakör betöltéséhez jön jól, ha tudunk használni egy ilyen alkalmazást. Prezentációk, különféle szakmai előadások szerkesztésénél, szövegírásnál és fordításnál nem kell már a szavakat ismételnünk. Ráadásul az elismerés is nagyobb lesz egy igényesebb munka végeztével. A szinonimakeresőt akkor is érdemes használni, ha mi magunk szeretnénk bővíteni ezt az ingyenes felületet, ellenőrizve, hogy az adott szó fel van-e már töltve.