2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

2023.03.01.
Janus Pannonius Múzeum

Csontváry170

2023.02.09.
Szépművészeti Múzeum

Megjelent a MúzeumCafé Szakralitás

2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2023.11.30.
Dubniczay-palota - Művészetek Háza

Kulturális eseménykiajánló

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2023.02.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A vallási örökség kezelésének és bemutatásának kérdéseivel foglalkozik a MúzeumCafé 92. száma, a gyűjtés és megőrzés régebbi és megújuló intézményei közül hoz példákat.
Megjelent a MúzeumCafé Szakralitás
A Pannonhalmi Főapátság és a kortárs művészet kölcsönhatásáról, az elmúlt évek kiállítási programjáról Berényi Marianna Dejcsics Konrád szerzetest, Mélyi József és Szikra Renáta kurátorokat kérdezte. A nem egyházi fenntartású országos és vidéki múzeumok gyűjteményeit Basics Beatrix tekintette át, míg Sedlmayr Krisztina írása a Néprajzi Múzeum egyháztörténeti gyűjteményének kiállításait ismerteti. A lapszám közli Harmati Béla Lászlónak az Evangélikus Országos Múzeum múzeumvezetőjének konferencián elhangzott előadását a vallási giccs értelmezéséről, Gréczi Emőke a svájci Harald Szeemann antropozófiai hatású kurátori munkáiról ír.

A lapszám körképet kívánt nyújtani vidéki egyházi gyűjteményekről, az írásokra a gyűjtemények vezetőit, kurátorait kérte fel: a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum (Puskás Bernadett), a Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma (Ábrahám Vera), a Sárospataki Református Kollégium Múzeuma (P. Kusnyír Éva), a pápai Reformata Múzeum (Halászné Kapcsándi Szilvia), a szombathelyi Püspöki Palota (Baranyai Martin) és Szilárdfy Zoltán gyűjteménye a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban (Smohay András).

A lapszám közli Fejős Zoltán tanulmányát magyar képzőművészek amerikai elnököket ábrázoló portréiról, valamint Czifra Mónika írását egy hiteles, Antwerpenből érkezett Bosch-másolat restaurálásáról, ami a Szépművészeti Múzeum műhelyében zajlott.