2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2022.12.01.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Van valami magával ragadó abban az egyszerűségben és eleganciában, amelyet az arany ékszerek biztosítanak. Talán ez az oka annak, hogy egyre több jegyes pár is ennek az időtlen klasszikusnak a választásához nyúl.
Hogyan tisztítsd meg az arany ékszeredet néhány egyszerű lépésben?
Biztosan te is emlékszel annak a pillanatnak az örömére, amikor először megláttad a Gyűrűgurunál jó áron vásárolt karikagyűrűdet. Miközben felpróbáltad az ujjadra, az arany csodaszép fénye megcsillant a ragyogó napsütésben, és vele együtt a te mosolyod is. Az idő előrehaladtával azonban az intenzív viselésnek köszönhetően egyre több szennyeződés jelent meg rajta, ami miatt valószínűleg egyre ritkábban hordtad.

Nos, a jó hír az, hogy emiatt nem kell mellőznöd a viselését, hiszen te magad is karbantarthatod. Annak érdekében, hogy segítsünk neked ebben, összeszedtünk néhány olyan dolgot, amelyet érdemes betartanod. Mielőtt azonban rátérnénk ezekre, tanuljunk egy kicsit az arany tulajdonságairól.

Arany egyedi jellemzői

A többi nemesfémhez (ródium, palládium, ezüst, stb.) hasonlóan az arany is ellenáll a nedvesség okozta korróziónak, valamint az oxidációnak, ami az egyik legfőbb oka annak, hogy ékszerek megalkotásához is használják. Kevés karbantartást igényel, ami annyit jelent, hogy nem kell folyamatosan polírozni a fényének megőrzése érdekében. Mivel azonban az arany puha fém, ezáltal érzékeny a sérülésekre. Szerencsére a tisztítása még akkor is, ha megkarcolódik, visszaállíthatja a korábbi ragyogását.

Tisztítási folyamat

A gyűrűd tisztításához a legtöbb esetben elegendő lesz a tiszta víz és egy enyhe tiszítószer kombinációja. Arra viszont ügyelj, hogy az a víz, amit használsz, meleg, és ne forró legyen! Továbbá szükséged lesz még egy lágyabb sörtéjű kefére is, amely segítségével könnyedén el tudod majd távolítani a baktériumokat és a piszkot még a finoman kidolgozott részekről és a kövekről is.

De olykor-olykor tanácsos lehet egy rész ammónia és hat rész víz keverékébe is megáztatni körülbelül egy percre, aminek köszönhetően sokkal könnyebben fellazulnak majd a szennyeződések. Miután elkészültél a tisztítással, töröld szárazra a gyűrűt egy tiszta kendővel. A csillogásának fokozása érdekében pedig érdemes lehet egy fogkrémes vattakoronggal is átdörzsölni.

További tippek

A rendszeres tisztítással megőrizheted az arany ragyogó megjelenését, de érdemes lehet még néhány egyéb óvintézkedést is megtenni, hogy az ékszereid valóban sokáig kitartsanak. Az első és legfontosabb, hogy ha olyan háztartási kémiai anyagokkal dolgozol, mint amilyen például a klóros fehérítő, akkor semmi esetre sem szabad magadon hagynod a gyűrűt. Ezek az anyagok ugyanis elszínezhetik és károsíthatják.

Végezetül pedig ne feledkezz meg a megfelelő tárolásról sem. A legjobb megoldást erre a célra egy bélelt ékszerdoboz jelentheti, amelynek külön-külön rekeszei vannak. Ezáltal elkerülhető, hogy az ékszerek ne karcolják össze egymást. Abban az esetben, ha erre nincsen lehetőséged, akkor a sérülések elkerülése érdekében csomagold be őket külön-külön.