2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
2022.11.14.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Európa első királyai címmel nyílt meg New Yorkban az a nagyszabású nemzetközi kiállítás, amelyen a Déri Múzeum gyűjteményének értékes darabjai is szerepelnek.

A tárlat a Balkán-félsziget É-i régiója és a Kárpát-medence kiemelkedő régészeti leleteiből válogatva nyújt egy sajátos áttekintést a neolitikumtól egészen a késő vaskor időszakáig, mintegy 5500 évet átfogva. A kiállítás központi témája és célja, hogy az amerikai közönség is megismerhesse, DK-Európa őskori civilizációjában hogyan alakult ki a társadalmi elkülönülés, hogyan tettek szert egyes személyek jelentős hatalomra, hogyan jutott el a térség a vaskor folyamán az első királyságok kialakulásáig, valamint hogy a politikai és gazdasági hatalom központosításának milyen tárgyi emlékei maradtak fenn. Ezek között az egyik leglátványosabb és legjelentősebb tárgycsoportot éppen a Déri Múzeum egyik legbecsesebb bronzkori kincse, a 12 bronzbaltából és a kontinens egyik első bronzkardjából álló ún. hajdúsámsoni bronzkincs képviseli.

A napokban jelent meg a kiállítás első katalógusa, amelynek hátsó borítójára a debreceni Városi Múzeum legendás múzeumőre, tudós polihisztora (régésze, helytörténésze, muzeológusa, etnográfusa), Zoltai Lajos által készített fotó került. Az üvegnegatívon megőrzött felvételen, a muzeológus Sárrétudvari (akkoriban Biharudvari) határában 1910-ben, a Balázs-halmon végzett feltárása látható, ami egyben DK-Európa első fényképfelvételekkel is dokumentált kurgánfeltárása volt.