2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2022.09.16.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ha valamilyen gépi mosóra bízzuk az autó külsejének megtisztítását, akkor bizony számolni kell azzal, hogy nem lesz tökéletes az eredmény. Mivel maga a folyamat zárt ajtókkal zajlik, így értelemszerűen lesznek olyan helyek, ahova egyszerűen a gépi kefék nem férnek oda. Különös tekintettel igaz ez a küszöbök környékére.
Így lehet tiszta, mégis karcmentes az autód
A másik gond az a gépi mosókkal az, hogy sajnos károkat is okozhatnak az autóban. A mikrokarcok mellett lehet, hogy te is olvastál, hallottál már letört visszapillantó tükörről, és hasonló kellemetlenségekről a gépi mosást követően.

A legjobb, ha otthon mosod az autód

A lehető legköltséghatékonyabb megoldás az, ha te magad mosod le az autót. Abból a pénzből, amit így megspórolsz, vásárolhatsz akár olyan prémiumminőségű autóápolási termékeket, mint amiket a Shiny Garage dob piacra. A jobb minőségű vegyszerekkel hatékonyabban tudsz majd dolgozni, és látványosabb eredményt tudsz elérni.

Van még egy előnye annak, ha nem egy gépre vagy másokra bízod az autód. Nálad jobban senki sem tudhatja, hogy merre jártál, milyen jellegű szennyeződésekkel találkozhatsz az autó felületén.

Mi az első teendő?

Ahhoz, hogy karcmentesen tudd lemosni az autód, bő vízzel kell elvégezni az előmosást. Használj egy minőségi habsampont vagy előmosó szert a minél jobb eredmény érdekében!

Fontos, hogy a víz legyen tiszta! Ha van egy kerti csapod, amiből ivóvíz minőségű víz jön, az megfelelő, ám homokos kútvíz használata autómosásra nem szerencsés. A hőmérséklet tekintetében kerüljük a szélsőségeket, igaz ez a víz és a karosszéria esetében is. A legjobb, ha a lehűlt autót langyos vízzel mossuk le. Éppen ezért nyáron a reggeli órák lehetnek ideálisak erre a feladatra.

Jöhet az alapos tisztítás!

Ha megvagyunk az előmosással, akkor jön a munka java, amely során a makacsabb szennyeződéseket is el kell távolítani. Ha nem szeretnénk feleslegesen súrolni, és kárt tenni a fényezésben, akkor érdemes speciális tisztítószereket is alkalmazni, például bogároldó szert.

A műanyag részeket műanyagtisztítókkal kell ápolni, de vannak speciális fényszóróápoló-szerek is. Ezek a vegyszerek feloldják a koszt, így gyengéden, finom de határozott mozdulatokkal tudjuk eltávolítani a foltokat. Ha precízen dolgozunk, akkor szinte újszerű lesz a munka végeztével az autónk.

Ha tartós védelemre vágysz

Minél intenzívebben használja az ember az autóját, annál gyakrabban kell a mosást megismételni. Persze közrejátszik az időjárás és a szerencse is abban, hogy mennyire gyakran.

A jó hír az, hogy te magad tehetsz azért, hogy minél hosszabb ideig csillogjon az autód a tisztaságtól. Léteznek olyan coating szerek, amik képesek megóvni a kocsit a jelentősebb szennyeződésektől vagy például a madárürülék káros hatásaitól. Ha védelemmel látod el az autót a mosást követően, akkor ritkábban kell fáradtságos munkával lemosni, így magadat és a gépjárművet is megkímélheted.