2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2022.05.12.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az asztigmia (cilinder dioptria), hétköznapi nevén a szemtengelyferdülés, lényegét tekintve egy fénytörési hiba. A látási rendellenességet az okozza, hogy a szembe érkező fénysugarak nem egy pontra vetülnek, emiatt a távoli és a közeli tárgyak egyránt elmosódottan látszhatnak. Cilinderes dioptria esetén a szaruhártya formája nem a megszokott gömb alakú, sokkal inkább egy tojásra hasonlít, ezért a két, egymásra merőleges síkban más-más dioptriára van szükség a megfelelő látásélményhez.
Az asztigmia korrigálása lézeres szemműtéttel
Sokan nem is gondolnak rá és észre sem veszik, hogy asztigmiájuk van, pedig az emberek többségénél egy kismértékű szemtengelyferdülés kimutatható. Az agyunk azonban ezt az eltérést 0,75 dioptriáig korrigálni tudja. Efölött azonban szükség van valamilyen külső korrekcióra.

Az asztigmia kezelési módjai

A legegyszerűbb, legkézenfekvőbb megoldás a szemüveggel történő korrekció. Ebben az esetben problémát jelenthet, hogy a cilinderes szemüveg nem minden esetben kényelmes. Szélsőséges esetben akár szédülést is okozhat, például különböző irányokba történő gyors fejmozgatás esetén.

Akik nem akarnak szemüveget viselni, azok körében elterjedt a kontaktlencsével történő korrekció, mert ma már léteznek olyan lágy lencsék, melyek megfelelő éles látást biztosítanak. Ezeket tórikus vagy cilinderes lencséknek hívják és különleges bennük, hogy az alsóbb részük vastagabb, így biztosítják a stabilitást viselés közben. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a kontaktlencse jól legyen súlyozva és a megfelelő tengely mentén illeszkedjen a szemre. Ellenkező esetben, amennyiben 10 foknál jobban elforog a cilinder tengelyéhez képest, viselése nem lesz kényelmes, a látás pedig nem lesz megfelelő.

Ha magas a cilinder értéke (meghaladja az 6 dioptriát), akkor a műlencse beültetése lehet a megoldás: egy műtéti beavatkozás során – hasonlóan a szürkehályogműtéthez – a szemlencse eltávolításra kerül, a helyére pedig egy prémium minőségű, az asztigmiát korrigáló műlencse kerül beültetésre.

Asztigmia korrigálása lézeres szemműtéttel

Amint azt fentebb részleteztük, 6 dioptriát meghaladó érték esetén műlencse beültetése lehet a megoldás. Ennál enyhébb dioptriák esetében azonban már rendelkezésre állnak a legmodernebb lézeres látásjavító szemműtétek a szemtengelyferdülés korrigálására.

A beavatkozás során a lézer a szaruhártya felszínét szabályosabbá formálja, így az oda érkező fénysugarak már megfelelő fénytöréssel egy fókuszpontban egyesülnek a retinán (látóhártyán). Ennek köszönhetően a lézeres szemműtét után az eredetileg cilinderes szem is éles képet fog adni.

A legtöbb magánklinikán 6 cilinderig lehetséges a szemtengelyferdülés lézeres korrekciója.

Amennyiben a páciensnek más fénytörési hibája is van, akkor azoknak a dioptria-értékét hozzá kell adni a cilinder mértékéhez. Az így kapott “végeredmény” rövidlátók esetében nem haladhatja meg a -12 diopriaértéket. Ez ugyanis lézeres szemműtétet elvégzésének a dioptriahatára.

Annak ellenére, hogy sokan tartanak a szemtengelyferdülés műtét általi kezelésétől, megnyugtató a tudat, hogy a beavatkozás teljesen fájdalommentes és mindössze néhány percig tart. A lábadozás sem hetekben, hanem napokban mérhető, ezért a páciensek akár már másnap visszatérhetnek a munkájukhoz, hétköznapi feladataikhoz.