2022.01.27.
Budapesti Történeti Múzeum - Aquincumi Múzeum

Látványsétány

2022.05.24.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Múzeumi Krimi

Budapesti Történeti Múzeum - Aquincumi Múzeum - Budapest
Aquincumi Múzeum, Budapest
Cím: 1031, Budapest Szentendrei út 135-139.
Telefonszám: (1) 250-1650, (1) 430-1081
Nyitva tartás: IV.1-X.31.: K-V 10-18
Régészeti park nyitás: 9:00
XI.1-III.31.: K-V 10-16
A Régészeti Park látogatható az időjárástól függően nyitva tartási időben!
2022.01.27.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Elindult a BTM Aquincumi Múzeum és Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata együttműködésében, az Európai Unió 385,13 millió forint összegű, nem visszatérítendő támogatásával megvalósuló, “Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” című és VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 azonosító számú projekt kivitelezése. A projekt négy helyszínen valósul meg, amely magában foglalja a BTM Aquincumi Múzeum szentendrei úti kerítésének korszerűsítését, egy új, „Aquincum és a pannoniailimes” témájú állandó kiállítás létrehozását, illetve interaktív, tájékoztató élményelemek létesítését a III. kerület legjellegzetesebb római kori műemlékeinek szomszédságában.
Bejárat

A különleges látványelemeket, marketingfelületeket tartalmazó élményfal első üteme kerül megvalósításra a projekt keretei között, amelyhez egy sétány és kőtár kiépítése is tartozik. Az új elem szöveges információkat közvetít a római városról a látogatóknak, valamint a Dunakanyarba irányuló turistaforgalom érdeklődését is felkelti.

A múzeum főépületében az Aquincumban állomásozott limes-t védő római katonaság mindennapjait élményszerűen bemutató, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítás jön létre. A látogatóbarát fejlesztés amellett, hogy hozzáad a múzeum kulturális vonzerejéhez, lehetővé teszi azt is, hogy a történelem ne csak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá is váljon.

A projekt célja, hogy történelmi kontextusba helyezze a III. kerület római kori műemlékeit, ezért a nagyszombat utcai katonavárosi amfiteátrumnál, és a kórház utcai keleti kapunál új, ismeretterjesztő élményelemek kerültek kihelyezésre. Ezekhez kapcsolódóan készült egy, a járókelők számára saját okoseszközzel szabadon igénybe vehető, immerszív AR mobilapplikáció is.

A beruházásnak köszönhetően az intézmény jelenlegi munkahelyeit meg tudja őrizni, és további 2 munkahelyet teremt a pályázat keretében.

A beruházás várhatóan 2023 végére készül el.