2021.11.30.
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Tűzben edzett ősi japán szertartási edény

2021.11.25.
Magyar Mesemúzeum és Meseműhely

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

2021.11.22.
Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány

A Herendi porcelán mutatkozik be a Shanghai Képzőművészeti Múzeumban

2021.11.17.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Kék lesz az Almásy-kastély a gyermekjogi világnapon

2021.11.18.
Bécs Város Külképviseleti Irodája
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
2021 november végén Bécsben lehet majd először látni ízelítőt azokból az álmokból, amelyeket a világ minden pontjáról küldtek be az emberek a "Big Dream" projekt megvalósításához. A 2022-ben bemutatottműalkotás az emberek 2030-ról szóló elképzeléseit ábrázolja.
A Big Dream projekt
2021. november 25-én debütál Bécsben a „Big Dream”, melynek keretében 2030 utópisztikusvilága elevenedik meg a művészet segítségével. December 31-ig bárki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy beküldje gondolatait arról, hogyan fog kinézni a Föld szűk tíz év múlva. Ezeket az elképzeléseket aztán 2022 februárjában egy nagy közös műalkotásként a világ különböző pontjain kiállítják, illetve kivetítik. Ízelítőként 2021. november 25-én 19 és 23 óra között a bécsi Leopold Múzeum falán látható majd az a fényinstalláció, amelyet az eddigbeküldött álmokból állítottak össze.

Maga az ötlet 2017-ben született Tel Avivban, ahol ötszáz a Közel-Kelet jövőjével kapcsolatos elképzelést mutattak be egy hatalmas installáción. Szerepelt ezen például felhőket és esőt generáló óriás teáskanna Haifán, velencei stílusú vízi alagút Jeruzsálemben és expresszvonat Indiába. Az 1400 négyzetmétereskész művön aztán jógamatracokat helyeztek el és később közös jógázást szerveztek. Az akciót élőben közvetítették az egész világon.

A Big Dream év végéig mintegy százezer álmot szeretne összegyűjteni a világ minden pontjáról, melyekből aztán ötven nemzetközi művész mozaikot és videóinstallációt készít. Eddig negyvenezer vágyálom gyűlt össze, ezekbe lehet betekinteni november 25-én Bécsben és december 2-án New Yorkban. A jövőről szóló elképzeléseket a https://big.drea.me/ oldalon lehet megosztani.

A program célja, hogy az embereket közelebb hozza egymáshoz, mindenki optimistán tekintsen a jövőbe, valamint, hogy emlékeztessen arra, hogy bolygónkhoz, embertársainkhoz és magunkhoz körültekintőbben és szeretetteljesebben viszonyuljunk.

A 2022 február 2-án bemutatott Big Dream műalkotás olyan helyszíneken lesz látható, mint a Times Square, a londoni Old Royal Naval College, a tokiói Shibuyacrossing, vagy a melbourniFed Square. Az utolsó állomás egy űrhajón lesz a Nemzetközi Űrállomáson, Eytan Stibbe volt izraeli vadászpilóta közreműködésével.
Sági Eszter