2025.07.29.
Vasarely Múzeum

Vasarely A-Z

2025.07.25.
Magyar Nemzeti Múzeum

Országos restaurátor konferencia

2025.06.25.
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Nagy sikert aratott a levéltár új kiállítása

2025.06.23.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Dr. Cseri Miklós újabb öt évre a Skanzen élén

2025.06.09.
Néprajzi Múzeum

Tarolnak a Néprajzi Múzeum könyvei

2025.08.13.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Jól tudjuk, hogy a népszerű gumicukrok valamilyen zselésítővel készülnek, ami leggyakrabban pektin vagy zselatin. Mit kell tudni erről a két anyagról? Hogyan kapcsolódnak a CBD termékekhez? Melyik a jobb? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Zselésítő kisokos: pektin, zselatin és a CBD
CBD gumicukor

Létezik a CBD termékeknek egy kimondottan ízletes és szórakoztató formája: a CBD gumicukor. Ezt a myhempstore kínálatában is elérhető ízletes és egészséges étrend-kiegészítőt is általában pektinnel vagy zselatinnal zselésítik, hogy elnyerje jellegzetes állagát.

A hétköznapokban a zselatin szélesebb körben ismert, mint a pektin. Bár a két anyagot hasonlóképpen szokták felhasználni, mégis nagyon sok mindenben különböznek. Az azonban közös bennük, hogy ők felelnek a kész finomság textúrájáért: szájban elolvadó lágyságot vagy éppen keményebb, rágósabb állagot adva neki.

A pektin

A pektin a természetben a zöldségek és gyümölcsök sejtfalában található, vagyis teljes mértékben növényi eredetű, így kiváló alternatívát jelent a zselés állag elérésére vegetáriánusok és vegánok körében is.

Változó mértékben fordul elő a különféle zöldségekben és gyümölcsökben. A legmagasabb pektintartalommal az alma, a citrusfélék, a birs, a cseresznye és a szilva rendelkeznek. Általánosságban elmondható, hogy a keményebb és kevésbé érett gyümölcsökben több a pektin, mint a puhábbakban és érettebbekben.

A pektin lehet szárított por vagy folyékony formájú egyaránt, és mindkét halmazállapotában gyakran alkalmazott összetevő a különféle élelmiszerekben.

Miben tér el a zselatin és a pektin?

Talán a legnagyobb eltérést az jelenti, hogy míg a pektin növényi, addig a zselatin állati eredetű. Ez utóbbit ugyanis általában sertés vagy marha bőréből, csontjából és kötőszövetéből nyerik ki, a bennük található kollagén ízetlen kötőanyaggá történő alakítása közben.

Különbséget jelent továbbá a textúra, amit az egyik vagy másik zselésítő anyag használata eredményez. A zselatin nyúlékonyabb, rugalmasabb, míg a pektin szilárdabb állagot eredményez.

Természetesen az árukban is van eltérés. Aki szabadidejét szívesen tölti különféle konyhai ismeretek gyarapításával, talán már találkozott a két anyag árával is, miközben egy új receptet próbált ki. A pektin ára lényegesen magasabb, mint a zselatiné.

Bár a zselatin nem kerül olyan sokba, a gumicukor gyártása során jellemzően sok kell belőle, a gyártási folyamat végére akár 6-9% zselatint is tartalmazhat az adott termék.

A vegán gumicukrok, mivel pektinnel készülnek, jóval drágábbak lesznek, hiszen az alapanyagok beszerzési ára is lényegesen magasabb.

Zselatin, pektin és CBD

Ha egy gumicukor összetevőinek listájára felkerül a CBD is, akkor egy ellenállhatatlanul finom, könnyen adagolható és praktikus készítmény lesz belőle, aminek segítségével olyan problémákat is kezelhetünk, mint a stressz, a szorongás, az alvászavar vagy a sport utáni regeneráció.

Ezek a termékek jellemzően vegánok, így pektinnel készülnek. A zselésítés tehát ebben az esetben a pektin irányába dőlt.