Jól tudjuk, hogy a népszerű gumicukrok valamilyen zselésítővel készülnek, ami leggyakrabban pektin vagy zselatin. Mit kell tudni erről a két anyagról? Hogyan kapcsolódnak a CBD termékekhez? Melyik a jobb? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.
CBD gumicukorLétezik a CBD termékeknek egy kimondottan ízletes és szórakoztató formája: a
CBD gumicukor. Ezt a myhempstore kínálatában is elérhető ízletes és egészséges étrend-kiegészítőt is általában pektinnel vagy zselatinnal zselésítik, hogy elnyerje jellegzetes állagát.
A hétköznapokban a zselatin szélesebb körben ismert, mint a pektin. Bár a két anyagot hasonlóképpen szokták felhasználni, mégis nagyon sok mindenben különböznek. Az azonban közös bennük, hogy ők felelnek a kész finomság textúrájáért: szájban elolvadó lágyságot vagy éppen keményebb, rágósabb állagot adva neki.
A pektinA pektin a természetben a zöldségek és gyümölcsök sejtfalában található, vagyis teljes mértékben növényi eredetű, így kiváló alternatívát jelent a zselés állag elérésére vegetáriánusok és vegánok körében is.
Változó mértékben fordul elő a különféle zöldségekben és gyümölcsökben. A legmagasabb pektintartalommal az alma, a citrusfélék, a birs, a cseresznye és a szilva rendelkeznek. Általánosságban elmondható, hogy a keményebb és kevésbé érett gyümölcsökben több a pektin, mint a puhábbakban és érettebbekben.
A pektin lehet szárított por vagy folyékony formájú egyaránt, és mindkét halmazállapotában gyakran alkalmazott összetevő a különféle élelmiszerekben.
Miben tér el a zselatin és a pektin?Talán a legnagyobb eltérést az jelenti, hogy míg a pektin növényi, addig a zselatin állati eredetű. Ez utóbbit ugyanis általában sertés vagy marha bőréből, csontjából és kötőszövetéből nyerik ki, a bennük található kollagén ízetlen kötőanyaggá történő alakítása közben.
Különbséget jelent továbbá a textúra, amit az egyik vagy másik zselésítő anyag használata eredményez. A zselatin nyúlékonyabb, rugalmasabb, míg a pektin szilárdabb állagot eredményez.
Természetesen az árukban is van eltérés. Aki szabadidejét szívesen tölti különféle konyhai ismeretek gyarapításával, talán már találkozott a két anyag árával is, miközben egy új receptet próbált ki. A pektin ára lényegesen magasabb, mint a zselatiné.
Bár a zselatin nem kerül olyan sokba, a gumicukor gyártása során jellemzően sok kell belőle, a gyártási folyamat végére akár 6-9% zselatint is tartalmazhat az adott termék.
A vegán gumicukrok, mivel pektinnel készülnek, jóval drágábbak lesznek, hiszen az alapanyagok beszerzési ára is lényegesen magasabb.
Zselatin, pektin és CBDHa egy gumicukor összetevőinek listájára felkerül a CBD is, akkor egy ellenállhatatlanul finom, könnyen adagolható és praktikus készítmény lesz belőle, aminek segítségével olyan problémákat is kezelhetünk, mint a stressz, a szorongás, az alvászavar vagy a sport utáni regeneráció.
Ezek a termékek jellemzően vegánok, így pektinnel készülnek. A zselésítés tehát ebben az esetben a pektin irányába dőlt.