2020.06.02.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

A családfa árnyékában heverészik a Batthyány-ős

2020.06.02.
Déri Múzeum

Szecessziós szépségek

2020.06.02.
Janus Pannonius Múzeum

Parancsol egy piócát...?

2020.06.01.
Kassák Múzeum

Dobj egy képet!

2020.06.01.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Barokk előadásokhoz készült színpadi látványtervek a jezsuitáktól

2020.06.01.
Jósa András Múzeum

Jósa András széke

Róth Miksa Emlékház - Budapest
Cím: 1078, Budapest Nefelejcs utca 26.
Telefonszám: (1) 341-6789
Nyitva tartás: I.1-VII.31., IX.1-XII.31.: K-V 14-18

A Róth Miksa Emlékház 2017. március 6-tól 27-ig filmforgatás miatt zárva tart. Nyitás 2017. március 28-án, kedden 14.00 órakor.
A program már nem tekinthető meg.
2019.06.22. - 2019.06.23.
családi program, Múzeumok Éjszakája, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
750 HUF
Belépő diákoknak
350 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
350 HUF
Tárlatvezetés magyar nyelven
3500 HUF
Tárlatvezetés idegen nyelven
6500 HUF
Megpörkölte már a lábát a Szent Iván Éji tüzekkel? Idén ugye már hallani sem akar róla... Nos, akkor mi megmutatjuk Önnek, hogy másképp is el lehet tölteni az év legrövidebb éjszakáját! Június 22-én fővárosi és vidéki múzeumok lesik a tartalmas szórakozásra vágyó közönség kívánságait. A programkínálatot számos egyetem, könyvtár, galéria kínálata színesíti...

PROGRAM:

16:00 - 19:00 Mozaik készítés
Róth Miksa nem csupán üvegfestő de világszerte elismert mozaikművész is volt. A Múzeumok éjszakáján gyerekek üvegmozaik képet készíthetnek - akár saját tervük, akár korabeli Róth vázlatok alapján. Az elkészített munkákat természetesen haza lehet vinni. Azoknak a gyerekeknek, akiknek az Emlékházban vásárolják meg a karszalagot, egy Róth Miksa kifestő könyvet ajándékozunk.

16:00 - 16:30 Trójai vendégek - Kolodko Mihály gerillaszobor kiállításának megnyitása
Titkos vágyunk, hogy a törkölypállinka, a fröccs és a szikvíz után a budapesti gerillaszobrok is felkerüljenek a hungarikumok listájára. Első lépésként a műfaj legkitűnőbb művelője, Kolodko Mihály egy (trójai) falovat tol be a Róth Emlékház udvarába, amiből a múzeumok éjszakáján előszivárognak titkosügynökei: a (volt) Moszkva téri Mekk Mester, a Duna-parti Főkukac, a Kockásfülű Nyúl. Mindenre számítva ott lesz velük Houdini a szabadulóművész, a kivándorló Bartók Béla a bevándorló Mandarinnal, Csontváry és Róth Miksa a két napfényvarázsló és még sokan mások. A megnyitón már csak azért is érdemes részt venni, mert Kolodko Mihály legszerethetőbb és legújabb gerillaszobrai mellett az alkotót is megismerheti

17:00 - 17:30 Egy család, ahol mindenki művész - a Róth család története
Róth Miksa a 20. század egyik legismertebb magyar iparművésze. Azt azonban kevesen tudják, hogy fiú testvérei és nővéreinek fiai is művészek, neves műértők voltak. Ismeretlenek maradtak vagy csak a Róth családi kapcsolatot nem tartjuk számon? Amatőr családtörténészek, genealógusok, érdelkődők, ehivatott művészgén kutatók ide!

18:00 - 18:30 Gondolta a fene - vezetés Kolodko Mihály Trójai vendégek c. gerillaszobor kiállításán
Titkos vágyunk, hogy a törkölypállinka, a fröccs és a szikvíz mellé a budapesti gerillaszobrok is felkerüljenek a hungarikumok listájára. Első lépésként a műfaj legkitűnőbb művelőjét Kolodko Mihályt kértük fel egy kiállításra, aki egy életnagyságú (trójai) falovat tol be a Róth Emlékház udvarába, a múzeumok éjszakáján ebből fognak előszivárogni harcos titkosügynökei: a (volt) Moszkva téri Mekk Mester, a Duna-parti Főkukac, a Kockásfülű Nyúl. Mindenre számítva ott lesz velük Houdini a szabadulóművész, a kivándorló Bartók Béla a bevándorló Mandarinnal, Csontváry, Róth Miksa és még sokan mások. A vezetés során számos más dolog mellett olyan alapvető kérdésre is megpróbálunk kitérni, hogy pl. a művek készítésekor mire gondolhatott a művész? Mivel ő is velünk lesz, reméljük elmondja.

19:00 - 19:30 Róth Miksa üvegfestményei a historizmustól a szecesszióig
Róth Miksa (1865-1944) a magyar üvegművészet legjelesebb alkotója volt. Nevéhez fűződik számos középület: többek között a budapesti Országház, a Zeneakadémia, a Gresham-palota (jelenleg For Seasons Hotel) vagy épp a marosvásárhelyi, szabadkai kultúrpalota, városháza, zsinagóga festett üvegablakainak és mozaikjainak a készítése.
A vezetés keresztmetszetet ad Róth Miksa művészetének egyes szakaszaiból. Jelentős alkotások, gyönyörű ólmozott üvegképek láthatók a múzemban a historizmus, a szecesszió és az art deco korából.A művész egykori lakóháza szépen felújított műemlék épület. Fennmaradt a lakás csaknem sértetlen század eleji enteriőrje - így az ide látogatók teljes képet alkothatnak a magyar főváros nagy korszakának polgári világáról is. 

20:00 - 20:30 Gondolta a fene - vezetés Kolodko Mihály Trójai vendégek c. gerillaszobor kiállításán
Titkos vágyunk, hogy a törkölypállinka, a fröccs és a szikvíz mellé a budapesti gerillaszobrok is felkerüljenek a hungarikumok listájára. Első lépésként a műfaj legkitűnőbb művelőjét Kolodko Mihályt kértük fel egy kiállításra, aki egy életnagyságú (trójai) falovat tol be a Róth Emlékház udvarába, a múzeumok éjszakáján ebből fognak előszivárogni harcos titkosügynökei: a (volt) Moszkva téri Mekk Mester, a Duna-parti Főkukac, a Kockásfülű Nyúl. Mindenre számítva ott lesz velük Houdini a szabadulóművész, a kivándorló Bartók Béla a bevándorló Mandarinnal, Csontváry, Róth Miksa és még sokan mások. A vezetés során olyan alapvető kérdésekre is megpróbálunk kitérni, hogy pl. a művek készítésekor mire gondolhatott a művész? Mivel ő is velünk lesz, reméljük elmondja.

21:00 - 21:30 Róth Miksa, az ismeretlen mozaik művész
Róth Miksa (1865-1944) nemcsak a magyar üvegművészet legjelesebb alkotója volt, villágszerte elismert mozaikművészként is alkotott. A Róth Miksa Emlékházban mozaikművészetének több, ikonikus darabja is látható. Köztük a Párizsi Világkiállításon díjazott s azóta a világ számos múzeumában bemutatott Felkelő nap című mozaik, a Zsolnay-kerámia elemekkel díszített Tudás fája és Tulipános mozaik, az arany lemezekkel díszített Bárányos mozaikkép vagy épp az 1904-es San Louis-i Világkiállításon aranyéremmel kitüntetett, magyar népi motívumokkal díszített mozaik kandalló.
A vezetésen bemutatjuk ezeket a műveit és lebilincselő kirándulásokra is javaslatot teszünk, amik keretében Róth Miksa gyönyörű üvegfestményi mellett nagyszerű mozaik alkotásait is meg lehet csodálni.

22:00 - 22:30 Gondolta a fene - vezetés Kolodko Mihály Trójai vendégek c. gerillaszobor kiállításán
Titkos vágyunk, hogy a törkölypállinka, a fröccs és a szikvíz mellé a budapesti gerillaszobrok is felkerüljenek a hungarikumok listájára. Első lépésként a műfaj legkitűnőbb művelőjét Kolodko Mihályt kértük fel egy kiállításra, aki egy életnagyságú (trójai) falovat tol be a Róth Emlékház udvarába, a múzeumok éjszakáján ebből fognak előszivárogni harcos titkosügynökei: a (volt) Moszkva téri Mekk Mester, a Duna-parti Főkukac, a Kockásfülű Nyúl. Mindenre számítva ott lesz velük Houdini a szabadulóművész, a kivándorló Bartók Béla a bevándorló Mandarinnal, Csontváry, Róth Miksa és még sokan mások. A vezetés során olyan alapvető kérdésekre is megpróbálunk kitérni, hogy pl. a művek készítésekor mire gondolhatott a művész? Mivel ő is velünk lesz, reméljük elmondja.

Programok folyamatosan:

Trójai vendégek - Gerillaszobrok a Róth Miksa Emlékházban
Húsvétkor a harangok Rómába-, Szent Ivánkor a gerillaszobrok a Róth Házba mennek. Ugye Ön is hallott már a dunaparti Főkukacról, a (volt) Moszkva téri Mekk Mesterről, vagy épp a Columbo szobor lába előtt heverő Öngyilkos Mókusról? Ha együtt szeretné látni őket és Kolodko Mihály még egy tucat új gerillaszobrát, ha elsőként akar találkozni Róth Miksa fényben úszó szobrocskájával, ha meg szeretné ismerni Budapest legszerethetőbb kis szobrainak alkotóját - és ha meg akarja tudni, hogy kik a trójai vendégek, akkor jöjjön el a Róth Miksa Emlékházba és nézze meg a Múzeumok Éjszakáján ezt a varázslatos mini szobor kiállítást!
De mégis, hogy jön ide Trója? Kolodko Mihály egy hatalmas falovat tol be a Róth Múzeum udvarába és annak hasában kialakított műteremében készíti el legújabb gerillaszobrát. S hogy kik lesznek a trójai vendégek? Spoilerezés nélkül mi mást mondhatnánk, mint hogy jöjjön el, Ön is meg fog lepődni a vendégek láttán és jóbarátokat fog köztük találni. Ne felejtse el, ez egy egyéjszakás kaand!