2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

Füzéri Tájház - Füzér
A tájház épülete
Cím: 3996, Füzér Szabadság u. 11.
Telefonszám: (47) 340-027
Nyitva tartás: Nyáron (V.1.-IX.30.) folyamatosan 9-18, egyéb időszakban előzetes bejelentkezés alapján

A múzeum az ünnepek alatt, előzetes bejelentkezés alapján látogatható!
A füzéri paraszti építkezés, lakás- és eszközkultúra bemutatására helyreállított lakóház a mestergerendába vésett évszám alapján 1879-ben épülhetett. Az épülethez tartozó telek hátsó végén áll a lakóház. A telken ezen kívül egy hidasól és egy favázas sop is található. A tájház valamikor a Horváth-sor egyik lakóháza volt.

Az alaprajzi elrendeződést tekintve a hegyközi parasztság zömét képviselő néhány holdas gazdaságok lakóházainak jellemző típusa: szoba-pitvar-komora, különbejáratú istálló beosztású.

Az épület kő-alapokon nyugvó, sárba rakott kőfalazattal épült. Padlózata valamennyi helyiségben döngölt agyag. Keleti és északi homlokzata mentén kb. 40 cm széles padka, töcke is készült, amit agyagtapasztással lemázoltak. A födémszerkezet gerendás, mestergerendás deszka, ill. pallófödém, a tetőtérben agyagtapasztással. A tetőszerkezet kontyos nyeregtetőt formáz, amit zsuppal lépcsőzetesen lefedtek. Az egyes zsúpkötegeket kicskének hívják. A zsúp leszorítására a tetőgerincen deszkából összeácsolt bakot alkalmaztak. A falakat kívül-belül sárral betapasztották, majd fehérre bemeszelték. A kékes színezés szlovákos jellegre utal, de festették a falat rózsaszínre és sárgára is.

A Füzéri Tájház lényegében a helyi, de tágabb értelemben a hegyközi hagyományos kisparaszti építkezést és lakáskultúrát mutatja be. A nemzetiségi jelleg már csak néhány elemben (kék falfestés, vallási képek, tárgyak) és az egyes szerkezeti elemeknek (tőcke, kicske stb.) terminológiai különbözőségében fedezhető fel.
Állandó kiállítások
Szobabelső
A lakóházban a berendezés a század eleji füzéri kisparaszti életmódot reprezentálja. A szobában a sarkos elv szerint helyezkednek el a bútorok. A helyiség fő helye a sarokpad és az asztal környéke, ettől jobbra és balra, fontossági sorrendben találhatók a többi bútorok: ágyak, aztán a komód, festett ládák és a bölcső. tovább