2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

2020.07.30.
Kinizsi Vár Nagyvázsony

Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi vár

Gazdaház - Cserépfalu
A Gazdaház épülete
Cím: 3413, Cserépfalu Kossuth út. 106.
Telefonszám: (49) 423-132
Nyitva tartás: V.1-IX.30.: K-Szo 10-16
Az oldaltornácos Gazdaház 1911-ben épült, hagyományos stílusban. Első helyisége a pitvar: innen nyílik jobbra a nagyszoba, balra pedig a kisszoba. A búboskemencét, ami a nagyszobában volt, a pitvarból fűtötték. Később, miután kiment a divatból a benti kemence, a nagyszobát tisztaszobaként tartották fönt, a pitvarban található szabadkéményt pedig beboltívelték. Így lett a pitvarból előszoba.
Itt látható a stelázsi és a falra akasztott tányéros, melyeken különböző edényeket, dísztálakat tartottak. A lebontott kemence helyére pedig falba épített polcokat csináltak, ahol szintén edényeket, konyhai eszközöket tároltak.

A nagyszobában (v. tisztaszobában) hagyományosan az ablak alatt áll a felvetett ágy, s fölötte látható a ház első tulajdonosainak fényképe. A szoba egyik impozáns bútora a kétajtós tükrös szekrény, mely régi, cserépi ruhákat rejt magában (lajbi, derekas kötény, ingváll stb). A tiszta szőtteseket, fehérneműket a komódban - Cserépiesen a kasztiban - tartották.
Az itteni emberekre jellemző volt, hogy szobáikat egyszerű, de szép tárgyakkal tették mutatóssá, ez tükröződik a nagyszobában látható faragott bölcsőn is. A jó módra utal a mestergerendáról lelógó, majolika aljú függönyös lámpa.

A kisszoba volt mindennapi élet színtere, itt főztek, aludtak, egyszóval itt éltek. Az ajtó mögött a fürdőszoba "elődje", azaz a felnyitható tetejű, tükrös mosdótál nyújtotta a tisztálkodási lehetőséget. Mellette egy széles, fonott kanapé áll, mely a megfáradt gazdának napközben pihenőhelyként szolgált. A szoba ékessége a pohárszék, ahol findzsákat (bögréket), poharakat tartottak elődeink. A falakat fényképek, falvédők s a reformátusokra jellemző Házi áldás díszíti.

Az udvaron található a kemence, melyben bizonyosan sok kenyeret, süteményt sütöttek hajdanán. A nyári konyha jellegzetessége a rakott tűzhely, a rézlóca s a "szuszék" volt.
A kamra falára akasztva láthatjuk Madarász Sándor, a híres cserépi "cifrafaragó" szerszámait is.
A házhoz természetesen gazdasági épületek is tartoztak, itt láthatók a mezőgazdaság, a szőlészet és a kenderfeldolgozás eszközei.

A Gazdaházat 1998 augusztus 20-án nyitotta meg a cserépfalui Önkormányzat az érdeklődők számára, azzal a céllal, hogy megőrizze a múlt emlékeit, értékeit a jövő nemzedék számára. A kulcs a Suba-lyuk Múzeumban van: az ottani múzeum vezető feladata a Gazdaház bemutatása is. Főidényen kívüli (XI.1-IV.30.) látogatás esetén a Polgármesteri Hivatalban kell bejelentkezni - munkaidőben.
Nyitva tartás
V.1-IX.30.: K-Szo 10-16
Szolgáltatások
tárlatvezetés
Magyar nyelven
(idegennyelven csak írásos vezetés)
Ingyenes belépés
7 éven aluliaknak
Jegyárak
Belépő felnőtteknek
200 HUF
Belépő gyermekeknek
100 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
100 HUF
Elérhetőségek
Cím 3413 Cserépfalu, Kossuth út. 106.
Levelzési cím Közjegyzőség címére, Kossuth Lajos u. 125.
Múzeumvezető
Dósa Gyuláné
Telefon
(49) 423-132
Fax
423-935
E-mail
Web