2020.05.14.
Magyar Nemzeti M√ļzeum - V√©rtesszŇĎlŇĎsi Bemutat√≥hely

H√°rom tagint√©zm√©ny√©t is √ļjranyitja a Magyar Nemzeti M√ļzeum

2020.06.03.
D√©ri M√ļzeum

Sopron, a leghŇĪs√©gesebb v√°ros

2020.06.03.
Rippl-R√≥nai Megyei Hat√≥k√∂rŇĪ V√°rosi M√ļzeum - Rippl-R√≥nai M√ļzeum

Az öreg, korhadó fák lakója: a gyászcincér

2020.06.03.
Janus Pannonius M√ļzeum

Díjnyertes pécsi hárfák

2020.06.02.
Dr. Batthy√°ny-Strattmann L√°szl√≥ M√ļzeum

A csal√°dfa √°rny√©k√°ban hever√©szik a Batthy√°ny-ŇĎs

2020.06.02.
MNM Pal√≥c M√ļzeuma

A b√©keidŇĎk Budapestje - impresszionista ecsettel

2020.06.02.
D√©ri M√ļzeum

Szecessziós szépségek

Villa Romana Balaca - Nemesv√°mos - Bal√°ca
Romkert
Cím: 8248, Nemesvámos - Baláca
Telefonsz√°m: (88) 265-050, (88) 788-191
Nyitva tart√°s: V.1-VIII.31.: K-V 10-18
IX.1-30.: K-Szo 10-18
Veszpr√©m √©s a Balaton vonz√°sk√∂rzet√©ben, a Balaton-felvid√©k √©s a Bakony-hegys√©g k√∂z√∂tti fenns√≠kon ter√ľl el a Dun√°nt√ļl legnagyobb, r√≥mai korb√≥l sz√°rmaz√≥ villagazdas√°ga. A forr√°sok k√∂zels√©ge, a kedvezŇĎ √©ghajlat - a nem t√ļl hideg t√©l, a korai tavasz, a nem t√ļl forr√≥ ny√°r -kedvezett a f√∂ldmŇĪvel√©sre √©s √°llattart√°sra alapozott gazd√°lkod√°snak.

A k√∂rnyezŇĎ erdŇĎk bŇĎs√©ggel szolg√°ltattak f√°t az √©p√≠tkez√©shez a k√∂zeli t√©gla√©getŇĎ kemenc√©k √©s a kisebb mŇĪhelyek sz√°m√°ra. Alacsonyabb rendŇĪ bek√∂tŇĎ√ļton √°t el√©rhett√©k a Borosty√°nkŇĎ√ļtr√≥l le√°gaz√≥, val√≥sz√≠nŇĪleg a tapolca-veszpr√©mi √ļt nyomvonal√°ban, Aquincum fel√© tart√≥ fŇĎ√ļtvonalat. Ugyanezen az √ļton √©rkezett a korai it√°liai import, d√≠szker√°mia √©s √ľveg√°ru a gazdas√°gba.

A villagazdas√°g legnagyobb kiterjed√©s√©t a III. sz√°zadban √©rte el. 8,79 hekt√°ros k√∂zpontj√°t a sz√°nt√≥f√∂ldek, legelŇĎk √©s erdŇĎk √∂lel√©s√©ben - szab√°lytalan trap√©z alakban - fallal hat√°rolt√°k. A falakon bel√ľl lak√≥- √©s gazdas√°gi egys√©gek, belsŇĎ falakkal elv√°lasztott d√≠sz- √©s gazdas√°gi udvarok, vir√°gos- √©s z√∂lds√©geskertek k√ľl√∂n√ľltek el.

A II. sz√°zad m√°sodik fel√©ben ide √©rkezŇĎ √ļj birtokos csal√°d az It√°li√°ban megszokott k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt k√≠v√°nt √©lni, ez√©rt a kor√°bban itt √°llt, r√©szben m√°r elpusztult fŇĎ√©p√ľletet √°t√©p√≠tette √©s az it√°liai gyakorlat szerint falfestm√©nyekkel, mozaikokkal d√≠sz√≠tette. K√∂r√≠tŇĎfallal √∂vezett, monument√°lis temetkezŇĎhely√©t is it√°liai p√©ld√°k nyom√°n √©p√≠tette meg.

A III. sz√°zad k√∂zepe t√°j√°n a villagazdas√°g √©let√©ben t√∂r√©s k√∂vetkezett be. A zŇĪrzavaros √©vek elm√ļlt√°val √ļjra √©p√≠tkeztek: a fŇĎ√©p√ľlet √©szaki folyos√≥j√°t t√∂bb√© m√°r nem fŇĪt√∂tt√©k, az √©p√ľlet z√°r√≥fal√°t megnyitott√°k az √©szaki kert fel√©.

A IV. század kisebb építkezéseinek nyomai még kimutathatók, majd a magára hagyott földbirtokközpont, a villagazdaság pusztulásnak indult. Omladozó falai közé a középkorban a szomszédos Fajsz falu lakói lakóházakat emeltek, kemencéket tapasztottak.