2020.07.10.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Kőmíves Kelemenné - őrségi módra

2020.07.10.
Janus Pannonius Múzeum

Nyolc honvédzászlóalj alakult Pécsett

Hajózástörténeti Múzeum - Zebegény
A múzeum épülete
Cím: 2627, Zebegény Szőnyi István út 9.
Telefonszám: (27) 373-305, (30) 273-3324
Nyitva tartás: IV.1-XI.2.: K-V 10 -16
Hétfő szünnap kivéve, ha ünnepnapra esik.
Előre egyeztetéssel a nyitvatartási időn kívül is látogatható.
A múzeum alapítója Farkas Vince hajóskapitány, aki több évtizedes gyűjtőmunkával és saját készítésű tárgyaival hozta létre az 1984. július 12-én Zebegényben, saját házában megnyílt kiállítást.

Látható a hajózás története - a tutajok és csónakok kialakulása -fatörzstől a XIX. századi teaszállító clipperig, a hajókészítéshez használt ősi szerszámokkal együtt.

A kiállítás jelentős részét képezik a méretarányosan eredeti pompájában, különböző méretben készült vitorláshajó-modellek, XX. századi világháborús csatahajók, repülőgép-anyahajók és aprólékos munkával készült papírhajók is láthatók. A történelmi vitorláskor romantikus világát idézi a hajóorr ún. Gallion-figurák számos darabaja.

Különböző népek kultúrájába is bepillanthat a látogató a totemoszlopok, maszkok, varázslóbotok - különböző fafaragások - fegyverek és egyéb használati tárgyakon keresztül.

Az eredeti hajózási felszerelések - gépek, navigációs eszközök, műszerek, térképek, iratok, lobogók, mentőfelszerelések - őrzik a magyar tenger- és folyamhajózás emlékeit. A kiállítás épületében és udvarán elhelyezett sokrétű "védett", több ezer tárgyból álló magángyűjtemény folyamatosan gyarapodik.