2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

2020.07.30.
Kinizsi Vár Nagyvázsony

Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi vár

Soproni Múzeum - Rábaközi Muzeális Gyűjtemény - Kapuvár
Az egykori Esterházy-kastély földszintjének déli részén a Rábaközi Múzeum állandó kiállítása és hivatali helyiségei találhatók.
Cím: 9330, Kapuvár Fő tér 1.
Telefonszám: (96) 242-557
Nyitva tartás: Az állandó kiállítás felújítása miatt az intézmény 2011. 02. 01-től nem látogatható.
A Rábaközi Múzeum 1960-ban kapta meg működési engedélyét, 1962-ben pedig csatlakozott a Győr-Sopron megyei múzeumi szervezethez. Jellegét tekintve tájmúzeum: gyűjtőterülete a volt Kapuvári járás, gyűjtőköre régészet, történet, néprajz és képzőművészet.

A "Rábaközi" elnevezés Rábaköz-központra utal, holott Kapuvár a Hanság déli részének központja. A gyűjtőterület északról Osli, délről Csáfordjánosfa, Rábakecöl, nyugatról Fertőszéplak, keleti irányban Szárföld község által határolt.

A Rábaközi Múzeum megalakulásakor a múzeum törzsgyűjteménye Faragó Sándor gyűjteményéből állt. A néprajzi, történeti, régészeti tárgyakból álló gyűjtemény először a helyi Ipartestület épületében került bemutatásra, később Helytörténeti Gyűjteményként a felújított Esterházy kastély épületében kapott helyet.

A Rábaközi múzeum mára, azonban, már sokféle gyűjteménnyel rendelkezik.
Kapuváron a régészeti gyűjtemény a már említett Faragó Sándor egyéni érdeklődésének köszönhetően jött létre: ebből eredően töredékes, de így is kíválóan reprezentálja Kapuvár és környékének régészeti lelőhelyeit, ahol az utóbbi években végzett leletmentő feltárások is újabb eredményt hoztak.

A történeti tárgyi és dokumentációs gyűjtemény összetétele igen változatos: az egykori várépület XVIII. századi tégláitól a XX. századi helyi húsfeldolgozó üzem munkásainak védőruhájáig mindenféle érdekesség található itt: I-II. világháborús fegyverek, a tűzoltó-egyesületek felszerelése, egyenruhái, zászlók, egyháztörténeti dokumentumok és tárgyak. A gyűjtemény Kapuvár és környéke múltjának illusztrációja, további kutatások alapjául szolgál.

A Rábaközi Múzeum néprajzi gyűjteményének jelentős részét a textilgyűjtemény teszi ki: a kapuvári népviselet színpompás öltözetei mellett kendervászonból, majd mindinkább gyári alapanyagokból készült, szövött díszítéssel, vagy hímzéssel ékes háztartási textíliákból áll a gyűjtemény eme része, melyet bútorok, kerámiák és szakrális jellegű tárgyak egészítenek ki.

A képzőművészeti gyűjtemény nagyobbrészt a Múzeumba esetlegesen bekerült, kisebb részben a helyhez kötődő, helyi születésű művészek alkotásaiból áll. Három műtárgyegyüttes képviseli a helyi kötődést: Pátzay Pál szobrászművész gipszszobrai, bronz kisplasztikái, Lukácsy Lajos szobrászművész néhány alkotása, Áldozó József festőművész pasztell- és olajképei. A kortárs művészet Ányos Imre képein jelenik meg.

A céhes- és az egyházművészeti emlékek mellett a XIX. század második felének és a XX. század első felének polgárosodott világát elevenítik meg a múzeum iparművészeti tárgyai: bútorok, kerámiák, porcelánok, üvegek, órák, ezüsttárgyak.

1980-ban vásárlás útján került a Rábaközi Múzeumba egy olyan preparált madárgyűjtemény, amely a Hanság szinte teljes madárvilágát reprezentálja. A kiállított madártani gyűjtemény egyeztetés, előzetes bejelentés alapján tekinthető meg. Az érdeklődők, természetbarátok, kutatók a Fertő-Hansági Nemzeti Park következő telefonszámain kaphatnak kaphatnak a madártani gyűjtemény megtekintésével kapcsolatban felvilágosítást: 96/250-334, 99/370-919.

A kapuvári Rábaközi Múzeum értékes gyűjteményeinek sorában található Nógrádi Willibald természettudományi gyűjteményének egy része. Willibald az évszázad első felében bejárta a fél világot, és tudományos érzékkel gyűjtötte össze mindazokat a természeti értékeket, melyek később gyűjteményét gyarapították. Ennek eredményeképpen érdekes mintázatot kapunk a különböző állatföldrajzi régiókból származó Mollusca fajokból.

A tárgyi gyűjtemények mellett régészeti, néprajzi, történeti és múzeumtörténeti adattárak, gazdag szakkönyvtár és fotógyűjtemény segíti a kutatókat munkáját.
Állandó kiállítások
Kapuvári öltözetek és festett bútorok
A kapuvári szoba berendezése a XIX-XX. század fordulójának paraszti lakáskultúráját tárja a látogató elé. Festéssel díszítették a sarokpadot, a ruhásszekrényt, a ládát és mennyezetes ágyat. Elterjedt volt a faragással díszített parasztbarokk székek használata. A gyűjtemény értékes darabja a későközépkori formákat őrző fiókos asztal. tovább