2020.06.05.
Szépművészeti Múzeum

Irány az Olympos!

2020.06.05.
Janus Pannonius Múzeum

Füves asszonyok és vadvirágok nyomában

2020.06.04.
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum

Márpedig a harangok nem Rómába mentek...

2020.06.04.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Apró és óriás ketyegők

2020.06.04.

Trianon Kiskunhalason

Tompa Mihály Emlékház - Kelemér
A múzeum épülete
Cím: 3728, Kelemér Tompa Mihály út 61.
Telefonszám: (30) 427-7567
Nyitva tartás: V.1-XI.1.: K-V 10-18
XI.2-IV.30.: Előzetes bejeletkezéssel
A falu főterén, a község legszebb pontján emelkedik a megragadó épületegyüttes: a középkori templom, amelyben hajdan Tompa Mihály pap-költő prédikált (aki két évet töltött Keleméren), valamint az emlékmúzeum, amelyben életének fontosabb állomásai ismerhetők meg.

Nagy költőnk egy rimaszombati, egyszerű csizmadiamester gyermekeként látott napvilágot. A sárospataki kollégium falai között nevelkedett, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal 12 éven keresztül tanult.

Az 1848-as szabadságharc idején a költő életében is felgyorsultak az események: a gömöri nemzetőrök közé állt tábori lelkésznek. 1849 áprilisában pedig Kelemérre költözött, hogy új életet kezdjen: feleségül vette Soldos Emíliát. Az itt töltött évek fájdalmas nyomokat hagytak a lelkében: a szabadságharc bukásának tragédiáját együtt élte át az apai gyásszal, kisfia halálával. A búskomorságra amúgy is hajló költő ekkoriban írta meg a Gólyához illetve a Madár fiaihoz c. ismert verseit is.

A hosszú időn át tartó megpróbáltatás, megaláztatás nem törte meg a pap-költőt: mindvégig kitartott meggyőződése mellett. A magyar irodalomban is maradandót alkotott: megteremtette a magyar líra egyik sajátos formáját, az allegóriát.

Az 1967-ben felújított emlékmúzeum őrzi nagy költőnk emlékét: az érdeklődő kéziratokat, róla szóló tanulmányokat tekinthet meg. A tablókon és a tárlókban elhelyezett könyvek és fényképek segítségével végigkísérhető élete születésétől haláláig.
Állandó kiállítások
Tompa Mihály dolgozószobája
Az emlékhely - a teljes életút helyett - a sokat szenvedett pap-költő Tompa Mihály keleméri éveit mutatja be. A kiállítás művelődéstörténeti kitekintésű. Nem pusztán Tompa személyét és személyes emlékeit, valamint irodalmi és egyházi kapcsolatait igyekszik feleleveníteni, hanem az abszolutizmus légkörét is megpróbálja érzékeltetni egy eldugott gömöri faluban élő pap-költő szemszögéből. tovább