2020.08.06.
Magyar Nemzeti Galéria

Visszatértek világjáró kincseink

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

2020.07.30.
Kinizsi Vár Nagyvázsony

Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi vár

Apátsági Major Látogatóközpont -
Apátsági Major Látogatóközpont
Cím: Vár 1.
Európai Uniós pályázati forrás segítségével valósítják meg a Pannonhalmi Főapátság majorsági épületének látogatóközponttá fejlesztését. A barokk majorsági épület a Szent Márton-hegy lábánál, Pannonhalma főterén található, a helyreállítás megkezdése előtt meglehetősen leromlott állapotban volt. Amellett, hogy itt honosítják meg Magyarországon első ízben a német nyelvterületen „Landesausstellung” néven ismert kiállítástípust, a Főapátság eddig ki nem állított kincseit is itt láthatják majd állandó kiállítás keretében a látogatók.

Az állandó kiállítások sorában a „Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményéből” című tárlat keretében a nagyközönség által eddig szinte soha nem látott festmények, ötvösművek, textíliák, házioltárok kerülnek bemutatásra, a több mint száz tételből álló gyűjtemény egyik legértékesebb darabja például az 1482-ből származó, aranyozott ezüstből készült, sodronyzománccal díszített, a 19. század második felében átalakított ún. „Mátyás-kehely”.

A kőtárban a monostor építésének a faragott kőemlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, az emlékanyag a 11. század és a 16. század közötti időszakból származik.

„A bencés rend Szent Márton hegyén” című multimédiás kiállítás az apátság történetét mutatja be a 996-os alapítástól egészen 2014-ig, egy érintőképernyőn lapozható időszalag segítségével.

A bencés gazdálkodás kiállítás megismertet a majorság történetével, valamint élményszerű módon mutatja be a szerzetesrend magas színvonalú uradalmi gazdálkodásának történetét, érdekességeit. A különleges látogatási élményt interaktív eszközök biztosítják, a visual guide-os/okostelefonos vezetési rendszer segítségével a látogatási útvonalon videók és hanganyagok színesítik a kiállított műtárgyak bemutatását.

A Pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpont előreláthatólag 2014 nyarán nyitja meg kapuit.
Elérhetőségek
Cím Vár 1.
E-mail
Web