2020.06.03.
Déri Múzeum

Sopron, a leghűségesebb város

2020.06.03.
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum

Az öreg, korhadó fák lakója: a gyászcincér

2020.06.03.
Janus Pannonius Múzeum

Díjnyertes pécsi hárfák

2020.06.02.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

A családfa árnyékában heverészik a Batthyány-ős

2020.06.02.
Déri Múzeum

Szecessziós szépségek

2020.06.02.
Janus Pannonius Múzeum

Parancsol egy piócát...?

Tájház - Csökmő
Tájház
Cím: 4145, Csökmő Alkotmány u. 1.
Telefonszám: (30) 813-7855
Nyitva tartás: H-V 10-18
A magánkézben lévő tájház tulajdonosa Nagy Tibor és Nagy Tiborné 2005. augusztus 19-én tartotta a megnyitót. Azóta a folyamatosan változatos programokkal várják az érdeklődőket.

Az épület múltja:
A ház módosabb gazda háza, 1870 körül épülhetett, alaprajza egy pitvarból és két szobából áll. Eredetileg nádtetős volt, és mindkét szobában volt kemence (egy kerek és egy szögletes), mára csak a kemence szája, a beépített tűzhely és az egyik helyreállított kemence látható. A házhoz hatalmas udvar és melléképületek (ólak, istállók, góré, szín stb.) tartoztak. Az udvar közepén gémeskút is volt, ezt a 70-es években temették be.

Első ismert tulajdonosa Kádár István volt, aki a XIX. század végén vásárolta az épületet. Jómódú gazda volt, a XX. század elején már 20 holdas birtokon gazdálkodott, emellett állatokat is tartott 1999-ben hagyaték útján került dédunokájuk, Nagy Tiborné Kádár Irén tulajdonába. 2004 őszén a családja elhatározta, hogy tájházat hoz létre az öreg házban.

A Tájház magán kézben van, ezért a tulajdonosok az üzemeltetésre saját erőforrásokat használnak. Emellett rengeteg segítséget kaptak az Önkormányzattól, a Sárrét Múzeumtól, de a legnélkülözhetetlenebb mégis a helyi emberek (idősek és fiatalok egyaránt) segítsége.

Az érdeklődést folyamatosan sikerült megtartaniuk, havonta színes, érdekes programokban válogathatnak az érdeklődők: játszóházak, kiállítások, hagyományőrző találkozók, bemutatók, versenyek biztosítják a szórakozást minden korosztály számára.
Állandó kiállítások
A felső szoba bútorai jórészt eredetiek, a szekrények ugyanazon a helyen állnak, ahol a legutolsó lakó életében. Látható itt vetett ágy, több mint száz éves bölcső, valamint paraszti ruhadarabok tovább