2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény - Harta
A múzeum épülte
Cím: 6326, Harta Templom utca 62.
Telefonszám: (20) 965-7700
Nyitva tartás: III.15-XI.1.: K 14-16 (előzetes egyeztetéssel)
A négyezer lakosú Harta község a Duna bal partján, Budapesttől 100 km-re, délre fekszik. A római kori Pannoniához tartozó helység Mátyás király és a Jagellók alatt földvárral megerősített település lett, amely a török hódoltság alatt teljesen elpusztult.

Harta újkori történelme 1723-ban kezdődött, amikor megérkeztek az első családok a hartai Ráday Pál-birtokra a Rajna-vidékről, Hessen-Pfalzból és Württembergből. A német betelepülők a kor földművelési gazdálkodásához jól értő, a kendertermesztésben és feldolgozásban jártas parasztok és iparos-kézművesek voltak. A gőzhajózás korában a hartaiak jó hírű dunai hajósokká váltak.

A Tájház épülete tipikus alföldi parasztház, mely 1967 óta kiállítóhely. Tulajdonosa és fenntartója a helyi települési és a német önkormányzat. A modernizálódott falu közepén, a protestáns templomok utcájában áll.

Alapítója és első gondnoka Rétfalvi Teofil német nyelvtanár volt. A házat Dr. Bárth János muzeológus rendezte be Helytörténeti Gyűjteményként, így 1975 óta az országos intézmények között jegyzett Nemzetiségi Ház.

Udvarában a Limes-korát, "Herta tornyát" idéző római kövek és a három évszázaddal ezelőtti történeti újrakezdés kopjafái láthatók.

A ház végében csak a régi földművelési tárgyakat láttató pajta maradt fenn.

A lakóház három szobájában a híres - egyedi, szimbolikus színvilágú - hartai festett bútorok feledhetetlen látványa fogadja a látogatót.

Különleges és egyedi a hartai népviselet is, ezen belül a "háupt", a gyöngyös párta, melyből valóságos külön kis gyűjteményt sikerült összeállítani.

Eredeti formájában látható a nyitott (ún. füstös) konyha. A kamrában álló bodzaprés az évente szeptemberben rendezett Holunderfest/Bodzaünnep jelképtárgya.