2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

2020.07.30.
Kinizsi Vár Nagyvázsony

Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi vár

Magyar Fotográfiai Múzeum - Kecskemét
Cím: 6000, Kecskemét Katona József tér 12.
Telefonszám: (76) 483-221
Nyitva tartás: K-Szo 12-17
A fényképek múzeumi elhelyezésének első gondolata 1862-ből származik. Veress Ferenc kolozsvári fényképész az Ország Tükre hasábjaink felhívást intéz az ország hivatásos fényképészeihez: "Fényképészeink nagy szolgálatot tehetnének honunknak azáltal, ha a tudomány, a művészet, az ipar és a kereskedelem mezején kitűnt kisebb-nagyobb nevezetes egyéneket levéve és összegyűjtve, albumalakban beadnánk a hazai múzeumokba. Én e gondolatot évek óta forgatom elmémben s létesítését az idén el is kezdem. Szándékom ugyanis... nevezetes egyéneket nemzet, vallás és nem különbség nélkül lefényképezni, kik szellemi és anyagi tehetségük(nél) fogva kitűntek, foglalkozzanak bár az irodalom, művészet, gazdászat és ipar mezején...

Másik nagy szolgálatot tehetné a hazai fényképészet a történelemnek úgy, ha minden régiséget, várakat, ó-kastélyokat, templomromokat, barlangokat, amik még fen vannak, de csak egy tized múlva is eltűnhetnek, fényképészetileg levenne, a jövő kornak hátra hagyva."

A gondolat csak töredékeiben realizálódik.

1990 decemberében megalakul a Magyar Fotográfiai Alapítvány. Kezdeményezői, fő támogatói az MFSZ-en kívül a FŐFOTÓ, a Fényképész Rt., a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, a Reanal Finomvegyszergyár, a Forte, a Fuji Magyarország Kft., a Nikon Magyarország Kft..

1991. szeptember 13-án megtörténik a felújított épület műszaki átadása, decemberben pedig megnyitja kapuit a Magyar Fotográfiai Múzeum, Kincses Károly igazgató vezetésével.

A múzeum megnyitását követő évben az igazgató meghívására, igazgató-helyettesi munkakörbe került dr. Kolta Magdolna, aki a múzeum működtetésében és tudományos munkájában fejtette ki tevékenységét.

Kettejük munkájának eredményeképpen a múzeum alapításkori gyűjteménye megsokszorozódott, illetve elindult a gyűjtemény feldolgozása. Két könyvsorozat formájában jelentettek meg hiánypótló munkákat a magyar fotográfia témakörében. Közös tevékenységüknek dr. Kolta Magdolna halála vetett végett 2005. június 1-jén. Az ezt követő időszakban - 2006. január 1-től - a múzeum igazgatói tevékenységét Baki Péter végzi.

Időszaki kiállítások
2020.07.04. - 2020.09.06.
Bár Gyenis választott médiuma a fotográfia, soha nem tanulta azt. Végzettségét tekintve okleveles festőművész, meghatározó szobrászati érdeklődéssel, s ezért úgy alakította fotográfiai munkásságát, hogy abban valamilyen mértékben jelen legyen a szobrászati tevékenység, amely saját megfogalmazása szerint: „érvényes hiátus a térben”. tovább
Állandó kiállítások
Magyar és nemzetközi fototechnikai gyűjtemény (látványraktár) az utazó kameráktól a digitális fényképezőgépekig, a sztereó fényképezőgépektől nagyítógépekig, híres és kevésbé ismert fotográfusok hagyatékából. tovább