Eseménynaptár
2025. december
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
2025.12.14. - 2026.03.15.
Székesfehérvár
2025.12.13. - 2025.12.13.
Veszprém
2025.12.13. - 2025.12.13.
Dunaújváros
2025.12.13. - 2025.12.13.
Dunaújváros
2025.12.13. - 2025.12.13.
Hódmezővásárhely
2025.12.12. - 2026.03.15.
Budapest
2025.12.12. - 2026.02.08.
Székesfehérvár
2025.12.10. - 2025.12.10.
Tatabánya
2025.12.07. - 2025.12.20.
Budapest
2025.12.07. - 2026.01.06.
Debrecen
2025.12.06. - 2025.12.06.
Veszprém
2025.12.05. - 2025.12.05.
Budapest
2025.12.05. - 2026.08.23.
Budapest
2025.12.05. - 2026.01.05.
Veszprém
2025.12.04. - 2026.01.04.
Budapest
2025.11.30. - 2025.11.30.
Ópusztaszer
2025.11.27. - 2026.05.30.
Pécs
Janus Pannonius Múzeum - Várostörténeti Múzeum - Pécs
A Széchenyi tér (1913) - korabeli képeslapon
Cím: 7621, Pécs Felsőmalom utca 9.
Telefonszám: (72) 310-165
Nyitva tartás: K-Szo 10-16
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2008.10.20. 00:00
időszaki kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
350 HUF
Belépő diákoknak
180 HUF
Csoportos belépő diákoknak
(15 fő felett)
130 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
180 HUF
Tárlatvezetés magyar nyelven
3000 HUF
Tárlatvezetés idegen nyelven
5000 HUF
A mandula a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb. Egy olyan gyümölcsfa termése, amely a szilva- és barackfélékkel rokon. Tápanyagokban (fehérje, E vitamin, magnézium, kalcium, vas, foszfor, kálium, cink) igen gazdag, ízét a pirítás emeli ki. Termesztésére elsősorban a szőlőművelésre is megfelelő védett, déli fekvésű területek alkalmasak, nem véletlen, hogy a pécsi szőlőknek is jellegzetes növénye volt egykor a mandulafa.

"Pécs város szelíd éghajlatú, gazdag és változatos növényzettel ékesített, gyönyörű vidéken épült. Szép szőlőkkel és gyümölcsösökkel, madola-, birs-, alma-, fige-, gesztenye, olaj-, barack- s másféle nemes gyümölcsfákkal beültetett előhegyek alján körszinileg épülvén, hosszan terül el keletről nyugatra." (Hunfalvy János: Magyarország és Erdély képekben, Darmstadt, 1860.)

A hazai konyhaművészet legkülönfélébb étkeinek egyik alkotórésze évszázadok óta a mandula. Sokfajta aprósütemény, rétesek, fánkok, lepények, torták, felfújtak, fagylaltok, parfék, szuflék, s különleges csemegék (pl. a gyöngytyúk pecsenyéhez ajánlott, vörösborban eltett mandulás szilva) készültek e csonthéjas gyümölcs felhasználásával. A jól ismert, különleges, olasz eredetű marcipánnak is egyik fő alkotórésze a mandula.

A kiállított 19-20. századi szakácskönyvek válogatást adnak a BMMI Történeti Osztálya, valamint a PTE Egyetemi Könyvtár értékes gyűjteményeiből. E kötetek gyakran metszetekkel, színes rajzokkal illusztráltak, a konyhai műveletek fogásairól, a szükséges konyhaeszközökről is ismereteket közvetítettek a háziasszonyok számára. Az ételek esztétikus tálalására, a színek, formák, ízek s illatok harmóniájára is felhívták a figyelmet e régi receptkönyvek, erről is tanúskodnak a látványos képi ábrázolások.

Hasznos tudnivalók

- Ha süteményt készítünk, a mandulát előzetesen mártsuk lisztbe, és csak utolsóként keverjük a masszába, hogy eloszlása egyenletes legyen.

- A mandula héját (ciántartalma miatt) felhasználás előtt tanácsos leszedni. Dobjuk a mandulákat néhány percre forró vízbe, majd szűrjük le. Két ujjunk között kicsit megnyomva lepattinthatjuk a barna héjat.

- A pirítás kiemeli a gyümölcs ízét.