Eseménynaptár
2017. november
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
2017.11.19. - 2017.12.17.
Szombathely
2017.11.18. - 2017.12.22.
Debrecen
2017.11.17. - 2018.02.18.
Budapest
2017.11.14. - 2017.12.31.
Budapest
2017.11.11. - 2017.12.11.
Kecskemét
2017.11.09. - 2017.12.31.
Budapest
2017.11.08. - 2018.01.07.
Budapest
2017.11.03. - 2017.12.15.
Debrecen
2017.11.01. - 2018.03.31.
Mosonmagyaróvár
2017.10.30. - 2017.11.30.
Kecskemét
2017.10.27. - 2017.12.21.
Ebes
2017.10.22. - 2017.12.31.
Debrecen
2017.10.11. - 2017.12.31.
Komló
2017.09.29. - 2017.12.21.
Kismaros
2017.04.28. - 2017.11.25.
Budapest
2012.03.01. - 2012.03.31.
Vác
2012.02.01. - 2012.02.29.
Miskolc
2012.01.22. - 1970.01.01.
Budapest
2011.10.04. - 1970.01.01.
Nagykáta
Janus Pannonius Múzeum - Várostörténeti Múzeum - Pécs
A Széchenyi tér (1913) - korabeli képeslapon
Cím: 7621, Pécs Felsőmalom utca 9.
Telefonszám: (72) 310-165
Nyitva tartás: K-Szo 10-16
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2008.10.20. 00:00
időszaki kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
350 HUF
Belépő diákoknak
180 HUF
Csoportos belépő diákoknak
(15 fő felett)
130 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
180 HUF
Tárlatvezetés magyar nyelven
3000 HUF
Tárlatvezetés idegen nyelven
5000 HUF
A mandula a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb. Egy olyan gyümölcsfa termése, amely a szilva- és barackfélékkel rokon. Tápanyagokban (fehérje, E vitamin, magnézium, kalcium, vas, foszfor, kálium, cink) igen gazdag, ízét a pirítás emeli ki. Termesztésére elsősorban a szőlőművelésre is megfelelő védett, déli fekvésű területek alkalmasak, nem véletlen, hogy a pécsi szőlőknek is jellegzetes növénye volt egykor a mandulafa.

"Pécs város szelíd éghajlatú, gazdag és változatos növényzettel ékesített, gyönyörű vidéken épült. Szép szőlőkkel és gyümölcsösökkel, madola-, birs-, alma-, fige-, gesztenye, olaj-, barack- s másféle nemes gyümölcsfákkal beültetett előhegyek alján körszinileg épülvén, hosszan terül el keletről nyugatra." (Hunfalvy János: Magyarország és Erdély képekben, Darmstadt, 1860.)

A hazai konyhaművészet legkülönfélébb étkeinek egyik alkotórésze évszázadok óta a mandula. Sokfajta aprósütemény, rétesek, fánkok, lepények, torták, felfújtak, fagylaltok, parfék, szuflék, s különleges csemegék (pl. a gyöngytyúk pecsenyéhez ajánlott, vörösborban eltett mandulás szilva) készültek e csonthéjas gyümölcs felhasználásával. A jól ismert, különleges, olasz eredetű marcipánnak is egyik fő alkotórésze a mandula.

A kiállított 19-20. századi szakácskönyvek válogatást adnak a BMMI Történeti Osztálya, valamint a PTE Egyetemi Könyvtár értékes gyűjteményeiből. E kötetek gyakran metszetekkel, színes rajzokkal illusztráltak, a konyhai műveletek fogásairól, a szükséges konyhaeszközökről is ismereteket közvetítettek a háziasszonyok számára. Az ételek esztétikus tálalására, a színek, formák, ízek s illatok harmóniájára is felhívták a figyelmet e régi receptkönyvek, erről is tanúskodnak a látványos képi ábrázolások.

Hasznos tudnivalók

- Ha süteményt készítünk, a mandulát előzetesen mártsuk lisztbe, és csak utolsóként keverjük a masszába, hogy eloszlása egyenletes legyen.

- A mandula héját (ciántartalma miatt) felhasználás előtt tanácsos leszedni. Dobjuk a mandulákat néhány percre forró vízbe, majd szűrjük le. Két ujjunk között kicsit megnyomva lepattinthatjuk a barna héjat.

- A pirítás kiemeli a gyümölcs ízét.