2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2021.02.19.
Bécs Város Külképviseleti Irodája
hír, kortárs, újkori művészet, XX. századi művészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.
A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész alkotása.
Egy hatalmas, 80 négyzetméteres kötött lila pulóverrel ünnepli a húsvétig tartó nagyböjtöt a bécsi Stephansdom. A böjti lepel lényege, hogy a gyülekezet szeme elől eltakarja a díszes oltárt, így a hívők csak hallgatják a misét, figyelmüket pedig nem vonja el semmi. Az XXL-es ruhadarab a Stephansdom egész oltárát beborítja és már a tavalyi évben is böjti lepelként szolgált. Aztán jött a koronavírus első hulláma és a lezárások, az illetékesek ezért úgy döntöttek, hogy idén is megmutatják a kortárs képzőművészeti alkotást az érdeklődőknek.

A pulóver alkotóját, Erwin Wurm osztrák művészt saját bevallása szerint a Köpönyeges Madonna ihlette meg. A középkori ábrázolás szerint a Boldogságos Szűz Mária a köpenye alá fogadja az oltalmat keresőket. "Egy pulóver is beburkol és melegen tart minket, a védelem és biztonság szimbóluma" – mondta Wurm. A ruhadarab a pandémia miatt azonban más értelmezést is nyerhet. "Öltözzetek fel jól. Még egy kicsit ki kell tartanunk" – üzente például Toni Faber, a székesegyház plébánosa.

Wurmnak nem ez az egyetlen alkotása, amely a templomot díszíti. A Stephansdom déli részén - a tavalyi évhez hasonlóan - idén is megtekinthető a "Nagy Anya" (Big Mutter) nevű négy méter magas, emberi lábakon járó narancssárga melegítőpalack, amely a felebaráti szeretetet szimbolizálja a nagyböjt alatt. A Stephansdom 2013 óta ad otthont osztrák művészek installációinak a nagyböjti időszakban.
Sági Eszter