2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum
Cím: 6758, Röszke II. kerület, 50/B.
Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható, a hét minden napján, egyénileg és csoportosan egyaránt.
PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum
gasztronómia, hír, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A szocializmus említése a mai közép- és idősebb korosztályban valószínűleg vegyes érzéseket kelt. Szeged paprikatermelői – és természetesen mindenki más, aki korábban önállóan gazdálkodott, végzett ipari tevékenységet vagy irányított egy vállalkozást – megszenvedték az erőszakos téeszesítést, a magántulajdon elvesztését. Termékük népszerűsége ugyanakkor nem csökkent, a hazai, magyaros ételek presztízse pedig egyre növekedni kezdett.
Paprikáscsirke kockás terítőn
Ötven vagy akár hatvan évvel ezelőtti fényképeket nézegetve, feltűnőek a szürke kulisszák, a számunkra ingerszegény környezet. Valóban, az előző generáció szabadidejét nem tarkították egzotikus, külföldi utak, nem válogathattak egy hipermarketben idegen éghajlati övek különlegességeinek végtelen kínálatából. A források gyérebbek voltak, a TV- és rádióműsorok is a hazai lehetőségek prioritását hangsúlyozták. Éppen ezért egy átlagos vasárnapon húsleves, rántott hús vagy csirkepaprikás került az asztalra, az éttermek látogatása a rendkívüli, ünnepi alkalmakra koncentrálódott. Ha pedig figyelmesen megnézzük a képen látható Erzsébet étterem kínálatát, mindjárt látszik, hogy főleg az otthonról ismert, tartalmas, magyaros fogások rendelhetők: tejfölös zöldbab, szegedi pontyhalászlé és paprikás csirke, galuskával.


„Egy jó, paprikásnak való” csirkéből

A kockás terítős, házias illatoktól terhes, hangulatos éttermek látogatásánál azonban sokkal jellemzőbb volt az ebéd otthoni elkészítése. Még ma is sok háziasszony „Bibliája” Horváth Ilona F. Nagy Angéla munkáján alapuló szakácskönyve, mely valószínűleg hitelesen közvetíti az előző korszak retró-esszenciáját. Lássuk, mit ír a paprikás csirkéről!

Feltűnő a recept kezdete, ami „egy jó, paprikásnak való” csirke felhasználására biztat. A szóhasználat sejteti, hogy a recept leírója a csirke felhasználásának egyik alapvető módját a paprikás készítésében látja. A csirkepaprikás elkészítése egyebekben valószínűleg a mai rutint tükrözi: pirítsunk zsíron hagymát, arra jöhet az édes fűszerpaprika-őrlemény, beletesszük a csirkét, vízben puhára főzzük. A további lehetőségek között a Piros Arany használata, és a tejföllel való behabarás is megjelenik.
Deme Ágnes néprajzkutató