2021.02.24.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

A mozsár, a külü: "ínyencségek" a technika hőskorából

2021.01.20.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Retro hungarikumok a legvidámabb barakkból

2021.01.08.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Száradó paprikafüzér az eresz alatt

2021.01.05.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

A rendszer íze

2020.10.14.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Harmonika és háztűznéző

2020.08.18.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Nem túl "rózsás" a paprika helyzete

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.23.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Karrier-tangó

2020.07.16.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Azok a hosszú láncba fűzött, csörgős, piros paprikacsövek...

2020.07.08.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Szegedet a paprika helyezte földünk térképére

2020.06.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Utasok, vendégek, családtagok és a forradalmi kritika

2020.06.22.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Szegedi contra kalocsai paprika: még a bíróság sem tudott dönteni

2020.06.15.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Kotányi János, a fűszerfejedelem

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum
Cím: 6758, Röszke II. kerület, 50/B.
Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2021.01.05.
PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum
gasztronómia, hír, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A szocializmus említése a mai közép- és idősebb korosztályban valószínűleg vegyes érzéseket kelt. Szeged paprikatermelői – és természetesen mindenki más, aki korábban önállóan gazdálkodott, végzett ipari tevékenységet vagy irányított egy vállalkozást – megszenvedték az erőszakos téeszesítést, a magántulajdon elvesztését. Termékük népszerűsége ugyanakkor nem csökkent, a hazai, magyaros ételek presztízse pedig egyre növekedni kezdett.
Paprikáscsirke kockás terítőn
Ötven vagy akár hatvan évvel ezelőtti fényképeket nézegetve, feltűnőek a szürke kulisszák, a számunkra ingerszegény környezet. Valóban, az előző generáció szabadidejét nem tarkították egzotikus, külföldi utak, nem válogathattak egy hipermarketben idegen éghajlati övek különlegességeinek végtelen kínálatából. A források gyérebbek voltak, a TV- és rádióműsorok is a hazai lehetőségek prioritását hangsúlyozták. Éppen ezért egy átlagos vasárnapon húsleves, rántott hús vagy csirkepaprikás került az asztalra, az éttermek látogatása a rendkívüli, ünnepi alkalmakra koncentrálódott. Ha pedig figyelmesen megnézzük a képen látható Erzsébet étterem kínálatát, mindjárt látszik, hogy főleg az otthonról ismert, tartalmas, magyaros fogások rendelhetők: tejfölös zöldbab, szegedi pontyhalászlé és paprikás csirke, galuskával.


„Egy jó, paprikásnak való” csirkéből

A kockás terítős, házias illatoktól terhes, hangulatos éttermek látogatásánál azonban sokkal jellemzőbb volt az ebéd otthoni elkészítése. Még ma is sok háziasszony „Bibliája” Horváth Ilona F. Nagy Angéla munkáján alapuló szakácskönyve, mely valószínűleg hitelesen közvetíti az előző korszak retró-esszenciáját. Lássuk, mit ír a paprikás csirkéről!

Feltűnő a recept kezdete, ami „egy jó, paprikásnak való” csirke felhasználására biztat. A szóhasználat sejteti, hogy a recept leírója a csirke felhasználásának egyik alapvető módját a paprikás készítésében látja. A csirkepaprikás elkészítése egyebekben valószínűleg a mai rutint tükrözi: pirítsunk zsíron hagymát, arra jöhet az édes fűszerpaprika-őrlemény, beletesszük a csirkét, vízben puhára főzzük. A további lehetőségek között a Piros Arany használata, és a tejföllel való behabarás is megjelenik.
Deme Ágnes néprajzkutató