2020.11.17.
Déri Múzeum

Gonosz férj és erőszakos feleség

2020.11.17.
Szépművészeti Múzeum

Két ország - békében

2020.11.04.
Szépművészeti Múzeum

Két testvér - egy feleség

2020.10.28.
Déri Múzeum

Denártól a Bitcoinig

2020.10.27.
Janus Pannonius Múzeum

Vadókaszörp, csitkenyés bor, mókusvíz

2020.10.26.
Déri Múzeum

A gyilkos oroszlánfej

2020.10.25.
Déri Múzeum

A köpönyegforgató brigadéros

Bocskai István Múzeum - Hajdúszoboszló
A múzeum bejárata
Cím: 4200, Hajdúszoboszló Bocskai utca 12.
Telefonszám: (70) 505-8297
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2020.10.19.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A mintegy 700 magyar muzeális intézmény közül csupán 30 mondhatja el magáról, hogy elérte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által felállított közösségi múzeum elvárásrendeszerének valamely szintjét. A Bocskai Múzeum most ebbe az "élcsapatba" nyert felvételt, Hajdú-Bihar megyében elsőként.

Közösségi Múzeum elismerésben részesült a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja azoknak a muzeális intézményeknek adományozza ezt a díjat, amelyek „közösségi részvételi alapon” működnek, azaz bevonják munkájukba a helyi lakosságot, civil szervezeteket, egyéb közösségeket, partnereket.

„Az elmúlt 5 évben tudatosan erősítettük partnerkapcsolatainkat, annak érdekében, hogy közösségi szerepünk meghatározóvá váljon Hajdúszoboszló kulturális életében. Különösen fontos volt számunkra a kulturális célokkal is rendelkező helyi civil szervezetekkel való közös munka. Együtt teremtettünk értéket, közösen gondolkodtunk, esetleg csak inspiráltuk egymást például a Rácz György Baráti Kör, a Fekete Borbála Alapítvány, a Bocskai István Hagyományőrző Egyesület, a Hajdúszoboszlói Polgári Olvasókör, a Szoboszlói Gazdaház Alapítvány, az Emlékszoba Alapítvány - a zene és a költészet ápolásáért, a Hajdúszoboszlói Városszépítő Egyesület vezetőivel és tagjaival, de olyan oktatási, sport és közéleti szervezetekkel is segítettük egymást, mint a Hajdúszoboszló Művészetoktatásáért Alapítvány, a Hajdúszoboszlói Porszem Lovas Egyesület, vagy a Magyar Vöröskereszt Hajdúszoboszló Területi Szervezet, és a sort hosszan folytathatnánk.

Múzeumunk amellett, hogy folyamatosan nyit a helyi közösségek felé, közösségépítő munkát is végez, melynek legújabb példája a Múzeumbarát Kör idei létrehozása. A mindenki előtt nyitott, kulturális klub tagjai betekintést nyerhetnek a múzeumi élet színfalai mögé.” – nyilatkozta dr. Bihari-Horváth László a Bocskai Múzeum igazgatója.

A híres üdülővárosban található múzeum sokszínű kiállítási palettával várja a látogatókat. Helytörténeti, néprajzi, modernművészeti, retró és fürdőtörténeti tárlatai mellett hamarosan egy új kiállítással bővíti különleges repertoárját.

„Az intézményünk számára hatalmas jelentőséggel bír ez az elismerés, amelyet épp most egy építkezési folyamat kellős közepén kaphattunk meg. Jelenleg is zajlanak az építkezési munkálatok, hamarosan elkészül múzeumi negyedünk új egysége, a Fejedelmi Kincstár. Itt lesz látható jövőév elejétől a híres Bocskai korona és jogar egyetlen hiteles másolata, amely hatalmas szenzációnak számít. Emellett építkezünk átvitt értelemben is, hiszen jövőbeli terveink közt szerepel még több közösségépítő tevékenység, számos látogatókat vonzó rendezvény és megannyi izgalmas kulturális program megvalósítása.

Ezt a díjat bár az intézményünk kapta, de a látogatóinknak, a hozzánk kapcsolódó közösségeknek, és partnerszervezeteinknek köszönhetjük. 2013-ban a megyei múzeumi hálózatról frissen leváló intézményünk alig rendelkezett helyi társadalmi kapcsolatokkal. Azóta viszont rengeteg partnerrel és baráttal gazdagodtunk. Szélesre nyitottuk a kapuinkat, és köszönjük mindazoknak, akik bejöttek rajta!” – emelte ki az intézmény igazgatója.