2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum
Cím: 6758, Röszke II. kerület, 50/B.
Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható, a hét minden napján, egyénileg és csoportosan egyaránt.
PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum
gazdaság, hír, Magyarország, mezőgazdaság, Szeged
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ahogy a sokat idézett – és rendkívül találó – mondás megállapítja: Szegedet a paprika helyezte földünk térképére. A szlogen Mr. Kuczor Mihály Pálhoz, a Somogyból San Fransiscóba emigrált fűszerkereskedőhöz köthető, aki a 20. század elején, a nyugati parton paprikát is forgalmazott. Vállalkozása és kijelentése nyilvánvalóvá teszi a paprikás arculat és Szeged kapcsolatát.
Üdvözlet Szegedről

Közös történet, közös örökség

A város és a fűszer története mindig is elválaszthatatlanul összefonódott. Korábban említettük már a ferences szerzetesek kísérletező kedvét, és a kolostorkertből „kinőtt” növény világhódító útját. A paprika – mely először csak dísznövény, később pedig gyógynövény volt – számos család megélhetésévé, a szegedi gazdaság alappillérévé vált.
A paprikás arculat megjelent a város által kibocsátott képeslapokon is, melyek világosan jelzik, hogy a szegedi üdvözlet csak egy csokornyi fűszerpaprika mellékelésével lehet hiteles.

Paprikás Kotányi, akinek terméke Szegedről indult a világszintű népszerűség felé, kedvelt reklámszövegeiben sem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy paprikája kiváló minősége és szegedi eredete között szoros összefüggés van. 1910-ben például a következő hirdetést jelentette meg a Kakas Márton című élclapban: Roosevelt, az Egyesült-Államok volt elnöke, magyarországi látogatása alkalmával megtekintette Kotányinak szegedi paprikamalmát és nagyobb mennyiségű megrendelés után, végtelen elismeréssel nyilatkozott a Kotányi-féle valódi szegedi rózsapaprika fölött.”


Paprikás arculat napjainkban?

Szeged városának tehát komoly paprikás öröksége van, de vajon ennek megfelelő paprikás arculata is? Egy Szegedre érkező látogató tudatosan keresi a fűszerpaprika-termesztő múlt nyomait? A látogatóknak kínált szegedi élmények milyen arányban tartalmaznak paprikát?

Ahogy egy városunkba érkező érdeklődő tenné, nézzünk szét mi is a Szeged Tourinform honlapján! A „Múzeumok, galériák” összegzésénél sajnos már hiányzik a Pick Múzeum, hiszen a kiállítóhely bezárt. Szomorú a tény, hogy így már nem maradt Szeged területén tematikus múzeum, ami a város gazdaságtörténetének egy rendkívül fontos szegmensét dolgozná fel.

A gasztronómiai információk közül szerencsére nem hiányzik a pikáns őrlemény. A város és a fűszerpaprika kapcsolatára utalást találunk Szeged étkezési kultúrájának leírásánál, az ajánlott recepteknél, vendéglátóhelyeknél. Különös hangsúlyt kap a halászlé és a halfesztivál, paprikafesztiválról azonban nem olvashatunk, az esemény a tavalyi évben elmaradt.
A PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum is kiveszi a részét a paprikatörténet ismertetéséből! A Paprika túra és Hungarikum élményséta a röszkei kiállítás és üzem megtekintését is magában foglalja. A látogatók részletes információkkal gazdagodnak Szeged és a fűszerpaprika közös történetéről, közelről ismerkednek a gyártási folyamattal és természetesen gazdagon fűszerezett kóstolót kapnak.
Deme Ágnes néprajzkutató