2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
Benczúr Gyula, festészet, helytörténet, hír, hírességek, képzőművészet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Barna bőr mappában (Dávidházy Kálmán és Társa debreceni könyvkötészetéből) pergamenre írva, és színes virágokkal díszítve Nyíregyháza város képviselőtestületének határozata arról, hogy Benczúr Gyulát, a magyar festőfejedelmet Nyíregyháza város díszpolgárává választja. A bőr mappán Nyíregyháza rendezett tanácsú város díszes címere és függőpecsétként fatokban, vörös viaszba nyomva a város 1902-es pecsétje látható. 
Benczúr Gyula díszpolgári oklevele

Benczúr Gyula Nyíregyházán született 1844. január 28-án, s bár hamar elkerült a városból, Nyíregyházát mindig szeretettel emlegette.

Az 1909. október 1-i közgyűlésen Májerszky Béla polgármester tette meg az előterjesztést Benczúr Gyula díszpolgárrá választásáról. A közgyűlés Benczúr Gyulát, „...ki a festőművészet terén világhírű és örökbecsű művészi alkotásaival nemcsak magának, hanem hazánknak és szülővárosának is dicsőséget szerzett, a város díszpolgárává egyhangúlag és közlelkesedéssel megválasztja...”. Még ugyanazon a közgyűlésen jelentették be, hogy a Bessenyei Kör kezdeményezte a szülőházon, a Korona gyógyszertár épületén, egy emléktábla elhelyezését is.

1909. október 17-én a művész feleségével és fiával Nyíregyházára érkezett a Nemzeti Szalon XXXIX. vidéki tárlatának megnyitására. Aznap adták át számára a díszpolgári oklevelet is, és jelenlétében leplezték le az emléktáblát is.


Halála után özvegye és családja számos értékes tárgyat adományozott Nyíregyházának, melyeket a polgármesteri hivatal egyik szobájában, a Benczúr-szobában helyeztek el. Bencs Kálmán és Szohor Pál polgármester is szívén viselte a Benczúr-ereklyék és festmények gyűjtését. A háború után a hagyatékot a Városi Múzeumban helyeztek el. 1950-ben ezt a múzeumot anyagával együtt egyesítették a Jósa András Múzeummal.


Bene János



Benczúr Gyula díszpolgári oklevele
Gyűjtés helye, éve: Nyíregyháza, 1921
Kor: 1909
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum helytörténeti gyűjteménye, ltsz. 57.14.159.
Méret: 44,5 x 32,5 cm