2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum
Cím: 6758, Röszke II. kerület, 50/B.
Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható, a hét minden napján, egyénileg és csoportosan egyaránt.
PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum
gazdaság, hír, mezőgazdaság
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ha a paprikapalánták régi, szegedi termelők általi gondozását akarjuk rekonstruálni, megkerülhetetlenek Bálint Sándor munkái. A májusi mindennapokat az ültetés és a szántóföldi munka aktualitása határozza meg, lássunk hát, hogyan történt ez a 20. század első felében Szegeden!
 Az 1960-as években a paprika útját (hosszában) ekekapával művelték, míg közeit (keresztben) továbbra is kézikapával tartották rendben.

Fódozás és újítás

Mikor már jól látszott, hogy melyik növények nem erősödtek meg, sor került az ültetés utáni első nagyobb munkára, a fódozásra. A fódozás során pótolták az elszáradt, meg nem fogant palántákat, azaz megfoltozták a hézagos sorokat. A fódozás szerencsétlenebb esztendőkben olyan méreteket öltött, hogy már újrarakásról kellett beszélni.

A hiányok pótlása után körülbelül egy héttel újítás következett, vagyis az első kapálás. Az újítást a Szeged környéki családok a 20. század első felében még nagyrészt kézikapával végezték. Az 1960-as években a paprika útját (hosszában) ekekapával művelték, míg közeit (keresztben) továbbra is kézikapával tartották rendben.


Júliustól már öntözni kellett

Ha a csendes, áztató esők rendszeresen hullottak, a talaj természetes nedvességtartalma akár június végéig is elegendőnek bizonyult. Júliustól azonban, különösen a virágképződés során és az érés kezdetén, már öntözésre is szükség volt. Régen kútról hordták a vizet, kézi locsolóval öntöztek.


A paprika munkás növény

A további nyári munkák között természetesen ismét nagy arányban jelenik meg a kapálás. A paprika munkás növény, sok törődést igényel, rendszeres gondozása „derékszögű”, hajlott háttal végzendő, megerőltető feladat. A második kapáláson, melyre aratás után került sor, a család minden tagja részt vett. A harmadik kapálás havibúcsú táján, azaz augusztus elején történt meg.

A június táján nyíló fehér virágoknak, és a nyár derekán megjelenő zöld, majd egyre pirosodó terméseknek természetesen gazdáik nagy munkabírása is feltétele volt. Tömörkény István író ezekkel a szavakkal mutatta be Alsóváros népét: „A templom istene után a föld az istene, amelyen hihetetlen szorgalommal termeli a paprikát.”

Deme Ágnes