2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
egyházművészet, hír, római katolikus, történet, Vallás, vallások
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A bordó-arany borítóval megjelenített kis kötet, A szakralitás misztériumai című tárlat és az Eucharisztia ünnepség-sorozat kísérő kiadványa, melyet Molnár Éva ötvösművész szárnyas ereklyetartója díszít. Bár a nemzetközi kongresszus 2021 őszére halasztódott, de mind a kiadvány, mind az együttműködő partnerek is a közösségben való alkotás megerősödését táplálják. A tárlat és a kötet alapjául szolgáló rajzok az európai rangú, a világon szinte egyedülálló látványterv gyűjtemény válogatott darabjai, melyek a PIM-OSZMI szcenikai gyűjteményében találhatók, a barokk előadásokhoz készült, szakrális mintatervek.
Molnár Éva: Kellékszelence

Kortárs ipar- és ötvösművészek munkái is megjelennek a zsebkönyben

Kurátorként az összefogást és együttműködést azzal is igyekeztem erősíteni, hogy a régmúlt művészeinek tervei mellett, felkerestem azon ipar- és ötvösművészeket, akik folyamatosan alkotva, tárlatokhoz, rendezvényekhez, színházi előadásokhoz szakrális tárgyakat is terveznek, készítenek. Így integrálódott a kötetbe Molnár Éva ötvösművész néhány különleges alkotása, mint a püspöki kereszt, egy papi palást csat, egy ereklyetartó dobozka, valamint a Magyar Szent Korona replika. Németh Hajnal Auróra ékszerkészítő iparművész egy úti szentség - Szent Teréz nyakéket készített az alkalomhoz, valamint zarándok medált foglalva ékszerbe, Mária lázsiás nyakéket alkotott, melynek kézzel vésett keretén magyar hímzésminták láthatóak.


A jezsuita oktatásban fontos szerepe volt a színpadi oktatásnak

A tárlat és a zsebkönyv alapjául szolgáló Soproni Jezsuita Díszletkönyv mintalapjai színpadi látványtervek. A jezsuita rend oktatásában fontos szerepet kaptak az évi rendszerességgel megrendezett előadások és szcenikai látványviláguk is. Az előadások létrehozásával való tanítással a tapasztalásra, a vizualitás erejére kívánták helyezni a hangsúlyt, melynek lényege a belső lelki utazás megerősítésére szolgált. Az ilyen különleges, magunk körül, hitünkben tett utazásaink, élményeink során létrehozott alkotás szentsége és szépsége jelenik meg nemcsak a gyűjteményi rajzokban, hanem a kortárs szakrális alkotásokban is, hidat képezve a 17. századi művészek, a kortárs iparművészek és a létrehozó együttműködők színházi, avagy színpadi ihletésű alkotásai között.


A nemzeti közgyűjtemény mellett a létrehozók között, szellemi és anyagi támogatóként szerepel az MMA színházművészeti tagozata, valamint kiadóként a Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület, a MABE is. A kiadvány borítótervét és tipográfiáját az MKE óraadó tanára, Kovács Olivér tervezőgrafikus készítette. Az előszót Rátóti Zoltán színművész, az MMA színházművészeti tagozatának vezetője jegyzi, aki köszönetét fejezi ki az összes intézményi és vezetői közreműködőnek.

Erdő Péter bíboros, prímás, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezése előtt, üzenetében kiemelte: „Áraszd ki lelkedet és minden életre kel…” Ezen szavak szellemében ajánlom szépséggel teli zsebkönyvünket és a hamarosan bemutatásra kerülő tárlatot is.

Turnai Tímea kurátor