2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Hatvany Lajos Múzeum - Hatvan
Cím: 3000, Hatvan Kossuth tér 12.
Telefonszám: (37) 540-124
Nyitva tartás: K-V 10-18
Hatvany Lajos Múzeum
hír, Középkor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A késő középkori (14-16. századi) Magyarország divatjáról elmondható, hogy az ékszerek népszerűsége lecseng, a hangsúly áttevődik a ruha anyagára és díszítésére. A viselet legfőbb éke mind a nőknél, mind a férfiaknál, sőt a gyerekeknél is az öv lesz, kvázi ez válik „ékszerré”.
A Hatvany Lajos Múzeum gyűjteményében található gyűrű a késő középkorból
A rendszerint bőrből készült övre különböző anyagú és formájú rátéteket applikálnak rá, illetve a csattestet is gazdag mintákkal díszítik. Továbbá a ruha anyagára is kerülnek fel díszek: a 13. század második felében megjelennek az ún. préselt veretek, amelyek nagyon gazdag formakinccsel rendelkeznek, viszont vékonyságuk, és ezáltal sérülékenységük miatt csak ritkán bukkannak a régészek ép, egész darabra.

Az ékszerek közül a magyar köznép körében (tehát az elitet és az idegen etnikumú népeket leszámítva) egyedül a gyűrűk népszerűsége töretlen, több fajtájával is találkozhatunk a temetkezésekben. Leginkább a széles fejjel rendelkező gyűrűk divatja hódít a késő középkorban. Ezekre a gyűrűkre a szakirodalom a pecsétgyűrű megnevezést használja, ami téves, mivel a 14-15. században előkerülő, általában bronz fejesgyűrűk alkalmatlanok pecsét készítésére, hiszen a fejen található sekély vésetű minta a viaszba nyomva nem hagy nyomot maga után. Ennek ellenére a késő középkori sírok mellékletei között rendre feltűnnek a különböző mintájú fejesgyűrűk.

A Hatvany Lajos Múzeumban lévő 14-15. századra datálható darab az egykori Varsány falu közelében került elő és egy kedves ajándékozó útján vált a régészeti gyűjtemény részévé. (Kassa Andrásnak ezúton is köszönjük az ajándékot!). A gyűrű fején két összekapcsolódó, tollszerűen végződő „S” betű látható, amely esetlegesen két stilizált madár alakját is hivatott volt megtestesíteni.


Gál Andrea