2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
Déri Múzeum
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Déri Frigyes, a Déri Múzeum alapítója és névadója, a 20. század első felének meghatározó magyar műgyűjtője volt. Gyűjteményéből egyértelműen kiemelkedik az antik kollekció, mely mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban jelentősnek számít.
Ilyen sisakban harcoltak a hopliták...

A múzeumalapító által gyűjtött görög, római és etruszk anyagban egyaránt megtalálhatók az ókor jellegzetes szakrális tárgyai és a mindennapok egyszerűbb eszközei is. A színes és változatos gyűjtemény eredetileg 386 műtárggyal rendelkezett. A II. világháború pusztítása azonban jelentősen lecsökkentette az állomány számát, így jelenleg 275 tárgy alkotja a Déri-féle Antik gyűjteményt. A műtárgyak 2010 óta csak időszaki kiállításokon tekinthetők meg.

A gyűjtemény egyik legrégebbi és legjellegzetesebb darabja az i.e. 8-5. században készült bronz sisak, mely az ókori görög hopliták fegyvertárának jellegzetes darabja volt. A hoplita-sisakoknak számos változata alakult ki az idők során. A gyűjteményben található darab az un. „Korinthosi” főtípushoz tartozik, azon belül pedig az érett archaikus kori „Myros” csoporthoz sorolható.


Szilágyi János György a következőket jegyezte fel a sisakról:

"Kisebb horpadásokkal. Barnászöld-olajzöld patina. Egy lemezből, kalapálással készült. A nyak felé enyhén befelé ível, kihajló peremén hátul a nyakszirt fölött lyuk. Két oldalt a perem szélén kis bevágás. A peremen poncolt és bekarcolt díszítő-minta fut végig, amely az arcvédő részeken és az orrvédő nyelven is folytatódik: bekarcolt vonalból, majd kitöltetlen sáv fölött kettős bekarcolt vonallal határolt nyelvminta-sorból áll. A szemöldök fölött négy bekarcolt vonal a keretezés.
Déri Frigyes a sisakot feltételezhetően 1913. július 25-én vagy augusztus 11-én vásárolta Bécsben."
Kovács József Dénes