2020.05.28.
Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum a világjárvány idején

2020.01.23.
Néprajzi Múzeum

„Életünk napjai”

2021.01.21.
Dobó István Vármúzeum

Kötéltechnikai gyakorlat az Egri várban

2021.01.21.
Janus Pannonius Múzeum - Modern Magyar Képtár II.

Ficzek Ferenc nagyméretű zománcképe a pécsi Modern Magyar Képtárban

Néprajzi Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1055, Budapest Kossuth tér 12.
Telefonszám: (1) 473-2400
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2019.08.26.
Néprajzi Múzeum
hír, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Néprajzi Múzeum két mozgóképes alkotása díjat nyert a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett FAIMP 2.0 fesztiválon. A díjátadót augusztus 28-án rendezik Sanghajban. A díjazott alkotók egyúttal a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében megvalósuló konferencián is előadnak. A kibontakozó kulturális együttműködés a Chinese Museum of Ethnology-t is magában foglalja.

A Néprajzi Múzeum jelenleg zárt ajtók mögött készül a költözésére. A korábbi időszaki- és állandó kiállítások tereiben – mint azt többször hírül adták - nem nyilvános költözéselőkészítési háttértevékenység zajlik. A több százezer műtárgy csomagolásának nyilvántartási- és digitalizálási feladatait közvetlenül nem ismerheti meg az érdeklődő nagyközönség, miként az új állandó tárlat előkészítésének szakmai kihívásai is nehezen kommunikálhatók a projekt jelenlegi szakaszában. Azonban a múzeum Etnotube nevű YouTube csatornáján futó kisfilmek a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a költözés fázisait, az egyes gyűjteményeket, aktuális kihívásokat, izgalmas felfedezéseket.

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM - International Council of Museums) audio-vizuális szekciója az AVICOM, évről évre megszervezi a FAIMP 2.0 fesztivált, mely a múzeumok és kulturális intézmények audiovizuális produkcióinak, innovatív multimédiás fejlesztéseinek és interaktív kiállítási installációinak seregszemléje. E rangos nemzetközi szakmai megmérettetésen nyert idén díjat a Néprajzi Múzeum két alkotása. AmúzeumTojásgyűjteményének költözés előkészítési munkálatait bemutató, rövidfilm kategóriában díjazott „Fragile” fényt derít a többezer darabot számláló kényes kollekció érdekességeire, szakmai műhelytitkaira. 

A dokumentumfilm kategóriában versenyző „Ribbons and Branches” Maglód pünkösdi templomdíszítési szokásait mutatja be. A templomok májusfákkal történő pünkösdi díszítése középkori eredetű népszokás, amely a 19. század végére már csak néhány evangélikus településen maradt fenn. A díjazott filmek készítői, Csorba Judit és Koltay Erika részt vesznek a Kínában, Sanghajban augusztus 28-án megrendezett FAIMP 2.0 díjátadón. https://www.youtube.com/watch?v=lJdOE3Z4LV0

A Néprajzi Múzeum a költözési időszakot arra is felhasználja, hogy megerősítse nemzetközi kapcsolatait. Így kötött együttműködési megállapodást még 2017-ben a pekingi Chinese National Museum of Ethnology-val. Az együttműködés következő lépéseként 2018-ban Pekingben az International Conference on Traditional Cultures along the Silk Road konferencián Kemecsi Lajos főigazgató tartott a budapesti Néprajzi Múzeum kínai gyűjteményét bemutató és elemző előadást. A múzeumi gyűjtemény értékeit és jellemzőit a kínai és magyar partner intézmények által közösen indított néprajzi/antropológiai szakfolyóirat (Studies on Cultures Along the Silk Road) első számában megjelenő tanulmány is feltárta.

A filmes siker kiváló alkalmat kínál, hogy a múzeummal szorosan együttműködő Pekingi Magyar Kulturális Intézettel összefogva a múzeum munkatársai egy a korszerű néprajzi-múzeumi filmezéssel és audiovizuális tartalmakkal foglalkozó szakmai tanácskozást valósítsanak meg Pekingben. Csorba Judit és Koltay Erika a kínai múzeum munkatársaival és a Kulturális Intézet vezetőjével Buslig Andrea Szonjával együtt vesznek részt a konferencián és workshopon.

A kibontakozó együttműködés távlatosan a két múzeum közötti kiállításcseréket, közös kutatási és publikációs projekteket eredményezhet. Ennek a hosszútávú közös munkának kitüntetett állomását jelentik a most elnyert nemzetközi díjak. A tartalmas szakmai útról a közeljövőben további tájékoztatássaljelentkezik a Néprajzi Múzeum.