2020.05.25.
Műcsarnok

Most a DERKÓ-sok beszélnek

2020.05.27.
Magyar Nemzeti Múzeum

Restaurátorok a viking mesterek útján

2020.05.27.
Jósa András Múzeum

A kelták feladták a leckét a vaskor kutatóinak

2020.05.27.
Budapest Főváros Levéltára

Kapások, vincellérek... no meg a hegymester

2020.05.27.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Vörös hajú táncosnő - hófehér ruhában

2020.05.27.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Végállomás: villamosút a Pesti paprikából

2020.05.26.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Egy Batthyány, aki még (űr)hajót épített

2020.05.26.
Hatvany Lajos Múzeum

Azok a nyakas hatvaniak

2020.05.26.
MNM Palóc Múzeuma

Áldozócsütörtök és Váróvasárnap

Műcsarnok - Budapest
A Műcsarnok épülete
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 37.
Telefonszám: (1) 460-7000, (1) 363-2671
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2017.11.29.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Keleti hatások és motívumok a magyar művészetben címmel kezdődött kétnapos konferencia hétfőn a Műcsarnokban, Budapesten.

A tanácskozáson Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke hangsúlyozta: a Nyugat dominanciája ma egyelőre még egyértelmű, de nem szabad elfelejtkezni a régi nagy keleti civilizációknak az európai kultúrára tett, ma is érzékelhető hatásairól.

A keleti hatás máig jelen van a magyar kultúra különböző területein, legerősebben a népművészetben és talán a néplélek kettőségében is - mondta Vashegyi György, aki kiemelte azt is: miközben a magyar nyelv a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik, a magyar népzene legősibb rétegei törökös eredetűek.

A konferencia a török mellett a japán, kínai, nepáli, iráni, arab és indiai hatásokkal is foglalkozik a festészet, építészet, grafika, színházművészet, irodalom és komolyzene területén. Több előadás fogja érinteni azt is, hogy miként hatottak a keleti művészetek az egyes nyugati művészeti ágakra - fűzte hozzá.

Az elmúlt ezer évben a magyarság kultúrája, genetikai és etnikai összetétele is alapvetően átalakult. Az egyes keleti elemek azonban a folytonos változás keretein belül is tovább éltek és hatottak, megtermékenyítve sok nagy művészünk munkásságát, köztük a zene területén Kodály Zoltánét és Bartók Béláét - hangsúlyozta az MMA elnöke.
Sipos János népzenekutató rámutatott: Magyarország politikai, kulturális és katonai értelemben is a nyugati civilizáció keleti határterületén terül el, a magyarok minden kritikus helyzetben a Nyugatot választották.

Ugyanakkor a magyarságot sajátos keleti nomád múltja mellett kulturálisan számos más szál is Kelethez köti. A középkori Magyarországra folyamatosan és nagy számban érkeztek keleti népek, köztük böszörmények, jászok, kunok és besenyők is. A 19. század végéig élt a magyarokban a hit, hogy Attila hun fejedelem örökösei - tette hozzá.

Az MMA Művészetelméleti Tagozata által rendezett konferencián hétfőn előad mások mellett a magyar őstörténet és a régészet kérdéseiről Türk Attila, a Nagykunság népi díszítőművészetében fellelhető keleti elemekről Bartha Júlia, a folklór szövegekben megfigyelhető török és magyar párhuzamokról Csáki Éva. Az érdeklődők előadást hallhatnak a kortárs magyar nemez művészet keleti hatásairól Vidák Istvántól, a magyar komolyzene keleti hatásairól pedig Gombos László fog beszélni.

Kedden a képzőművészet, a színház, az építészet, az irodalom és iparművészet lesz a tanácskozás fő témája. Szalay Lajos grafikáinak japán hatásairól Futó Tamás ad elő, Dénes Mirjam előadásának témája a japonizmus megjelenése lesz a magyar színházművészetben. Medgyaszay István építészetének keleti hatásairól Potzner Ferenc fog beszélni, ugyanezt a témát Makovecz Imre életművével kapcsolatban Csernyus Lőrincz fogja vizsgálni.

(MTI)