2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

2023.06.13.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Év Múzeuma díjat nyert a Skanzen

2023.05.11.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Közösségi Múzeumok

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendre
Húsvéti zöldághordás a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
Cím: 2000, Szentendre Sztaravodai út
Telefonszám: (26) 502-500, (26) 502-501
Nyitva tartás: XI.1-III.27.: Szo-V 10-16
IV.1-X.31.: K-P 9-17
XI.12-13.:9-18
2016.10.09.
Tájházszövetség
díjak, hagyomány, hír, néprajz, népszokások
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2016. október 6-7-én a Vas megyei Oszkón rendezte meg XIV. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját. A konferencia napján, pénteken adta át a szövetség az „Év Tájháza” kitüntető címet, melyet idén a Dunaszentbenedeki Tájház kapott meg.
Dunaszentbenedek Tájház
A találkozóra az ország minden részéből érkeztek a tájházakat működtető intézmények küldöttei. Vasvár mellett a találkozó helyszíne az oszkói Művelődési Ház, ill. a Hegypásztor Pincéknek helyet adó szőlőhegy, hiszen a rendezvény társszervezője az oszkói Hegypásztor Kör.

A pénteki napon tartott szakmai találkozó elismertségét növelte, hogy V. Németh Zsolt környezet-ügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket, és nyitó előadást tartott a rendezvényen, amelyen nemcsak államtitkárként, hanem mint tiszteletbeli hegypásztor is részt vett.

A köszöntőt követően államtitkár úr átadta az „Év Tájháza” díjat, melyet Vargyas Mihály, Dunaszentbenedek polgármestere és Posztobányi-Paulin Zsuzsanna tájházvezető vettek át.

A háborúkat túlélt, 150 évesre becsült, „Szerencse Háza”-ként is emlegetett dunaszentbenedeki tájház nem csak a helyi hagyományokat igyekszik bemutatni, hanem jelentős szerepet játszik a faluban még megtalálható népi és tárgyi anyagok felkutatásában, feldolgozásában is. A ház egyedülálló gyűjteményt mondhat magáénak, hiszen a ház utolsó, idős lakója változatlanul hagyta a korábbi berendezési tárgyakat. A ház hitelességét még az is segített megőrizni, hogy sem áram sem víz nem került bevezetésre a tulajdonos elhalálozásáig. Szakemberek bevonásával a helyi önkormányzat végezte a tájház felújítását és berendezését a korábbi lakó hagyatékából. A tájház mára a falu kulturális és közösségi életének meghatározó pontja lett.

A díjátadó után V. Németh Zsolt államtitkár Tájvédelem-értéktárak címmel bemutatta a magyaror-szági természeti és nemzeti értékek felépítését, egymáshoz kapcsolódását. Felhívta a figyelmet a tájidentitás csökkenésére, az elvárosiasodás általi negatív hatásokra, természetesen magyar ellen-példát is bemutatva. Elismeréssel szólt a tájházak értékmegőrző szerepéről, a nemzeti parkok és egyre inkább elterjedő erdei óvodák, ökoiskolák és hasonló zöld programok fontosságáról.

A konferencia során a közösséget formáló tájházakról dr. Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese tartott előadást, majd a helyi értékmegőrzés kapcsán Kovács István, az Oszkói Hegypásztor Kör elnöke mutatja be a Vas Megyei Értéktár által elismert tevékenységüket. Az oszkói példát továbbiak is követték, hiszen a szakmai napon terítékre kerültek más tájházak kezdeményezései a közösségfejlesztés, értékmegőrzés és területfejlesztés témakörében. A délután folyamán a szőlőhegyen található pincesor meglátogatása segített kézzelfoghatóvá tenni az elhangzottakat.

A következő napra szervezett tanulmányi kirándulás nagyszerűen illett a konferencia tematikájába, ennek során a résztvevők megismerkedhettek az Őrség, a Hegyhát és a Szerek tájházaival, azok csodálatos világával.