2023.01.16.
Tatabányai Múzeum

Korszakok találkozása Dózsakertben

2022.12.12.
Tatabányai Múzeum

Utazó múzeum érkezett tatabányai iskolákhoz

2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2023.11.30.
Dubniczay-palota - Művészetek Háza

Kulturális eseménykiajánló

2023.11.28.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

Új bányamentő-készülékek is várják majd az érdeklődőket a skanzenben

2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

Tatabányai Múzeum - Tatabánya
Tatabányai Múzeum
Cím: 2800, Tatabánya Szent Borbála tér 1.
Telefonszám: (34) 688-192
Nyitva tartás: K-Szo 10-18
2015.09.17.
bányászat, gazdaság, hír, ipar, műemlékvédelem, nehézipar, Ókor, örökségvédelem, Őskor, Római kor, történelem, Újkor
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Őskori kőbányát, római légiótábort, valamint szabadtéri bányászati múzeumot kereshetnek fel a Kulturális örökség napjainak alkalmából szervezett programok látogatói Komárom-Esztergom megyében.
Kulturális Örökség Napjai - Földbe zárt kincseink
A tatai várban A porhanyóbánya titkai címmel szombaton tíz órakor kezdődik előadássorozat, mely bemutatja Magyarország egyik leggazdagabb őskőkori lelőhelyét. Az elméleti alapozás után délután két órakor régészek vezetésével túra indul a lelőhelyre, a Kálvária-hegy keleti lejtőjére, ahol a későrézkor embere kovát bányászott kőszerszámaihoz.

A tatai Német Nemzetiségi Múzeumban pénteken délután három órakor mutatják be az intézménynek otthont adó Nepomucenus Malom épületének felújításáról forgatott kisfilmet. A barokk épületet Fellner Jakab tervei alapján 1758-ban emelték, a malmot egykor három alulcsapó vízikerék hajtotta.

Tatabányai Múzeum szombaton tíz órától az egykori XV-ös akna területén kialakított ipari skanzenben tárlatvezetéseken mutatja be a megőrzött bányászati, technikai és ipari örökséget.

Vasárnap a múzeum Szent Borbála téri központjában nyílik Végh Éva dorogi festőművész kiállítása.

Komáromban a Klapka György Múzeum szervezésében a MOL-lakótelep római lelőhelyén tartanak nyílt napot, az ásatások eredményeit Borhy László akadémikus, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének vezetője ismerteti.

Monostori Erőd szombaton díjmentesen látogatható, az érkezőket monarchia korabeli egyenruhás tárlatvezetéssel és az erődhöz, a katonáskodáshoz kötődő ügyességi feladatokkal, vetélkedőkkel várják.

A Csillag Erőd bejáratánál 11 órakor a Komáromban elesett '48-as honvédtisztek emlékére emléktáblát avat a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete. Beszédet mond Bona Gábor, ezredes, hadtörténész.

(MTI)