2023.03.20.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Megjelent a Korok, kultúrák, lelőhelyek tanulmánykötete

2023.03.20.
Kanizsai Dorottya Múzeum

Játék, interakció és reflexió a mohácsi múzeumban

2023.03.20.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Highlights of Hungary-jelölt a Skanzen

2023.03.15.
Székely Nemzeti Múzeum

Novemberben nyit a Székely Nemzeti Múzeum

2023.03.15.
Ferenczy Múzeumi Centrum - Szentendrei Képtár

Kincseket rejtettek a bolygatatlan avar kori sírok

2023.03.15.
Magyar Néprajzi Társaság, Néprajzi Múzeum

Elhunyt Novák László Ferenc néprajzkutató

2023.03.09.
Déri Múzeum

Ötezer éve pattantunk lóra?

2023.03.09.
Bocskai István Múzeum

Szenzációs retró kiállítás nyílik a FÓRUM-ban

2023.03.09.
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Sajtótájékoztató a MODEM és az SZTE BTK egyetemi együttműködéséről

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Apátúr-ház - Győr
A múzeum épülete
Cím: 9022, Győr Széchenyi tér 5.
Telefonszám: (96) 310-588
Nyitva tartás: X.1-IV.1.: 10-16
2015.09.08.
hír, műemlékvédelem, örökségvédelem, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Tudományos konferencia és vándorkiállítás is szerepel a Rómer Flóris-emlékév programjai között - jelentette be Visy Zsolt, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kulturális Szakbizottságának elnöke hétfő délután Budapesten.
Rómer Flóris
A magyar régészet és műemlékvédelem tudományos művelésének kétszáz éve született megalapozójának és első nemzetközi hírű művelőjének emléket állító programsorozat részeként október 7-én tartanak tudományos tanácskozást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

A régészeti és művészettörténeti szekcióra osztott egynapos konferencián magyar kutatók fognak előadni Rómer Flóris munkásságáról, így többek között a magyar tudományosság intézményesülésében betöltött kiemelkedő szerepéről és az általa szervezett első magyarországi nemzetközi ősrégészeti konferenciáról is. A tanácskozás anyagából a tervek szerint egy konferenciakötet is készül.

A konferencia mellett a programsorozat részeként a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumnak az emlékévre elkészült Szóval, tettel című vándorkiállítása a magyarországi helyszínek - többek között Biharkeresztes és Budapest - mellett angol nyelvű változatban el fog jutni december elején az UNESCO párizsi székházába is, ahol a szintén idén ünnepelt Semmelweis Ignácra emlékező tárlattal együtt lesz látható - emelte ki Visy Zsolt.

Az eseményen bemutatták Valter Ilona régész - többek között a magyarországi ciszterci kolostorok szakértőjének - Rómer Flórisról szóló új, ismeretterjesztő kiadványát, amelyet Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese méltatott.

Mint fogalmazott, a gazdagon illusztrált, komoly bibliográfiával ellátott, olvasmányosan íródott kiadvány segítségével megismerhető, hogyan vált a német anyanyelvű pozsonyi polgár fia a később Magyarországon számos tudományágat meghonosító tudós szerzetessé, és a szabadságharcért várfogságot is vállaló, szabadulása után bilincseit megvásárló magyar hazafivá.

"Fordulatokban gazdag, kalandregénybe illő történet" - jellemezte Tomka Gábor Rómer Flóris életét.

A főigazgató-helyettes emellett hangsúlyozta azt is, hogy Rómer Flóris munkássága jól példázza, miért fontos a régészetben a különböző humán- és természettudományok találkozása.

"Rómer eredetileg természettudós volt, és talán a természettudományos indíttatású induktív megközelítés segítette abban, hogy mentes maradjon a régészettudományba gyakran beszűrődő történeti prekoncepcióktól" - fogalmazott, méltatva a 19. századi kutató maradandó eredményeket hozó tudományszervező munkásságát is.

A Rómer Flóris élete és munkássága (1815-1889) című kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, a kiadványt különböző kulturális intézmények, múzeumok könyvtáraiban lehet majd elérni.

(MTI)
Olvasnivaló