2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház - Szombathely
Cím: 9700, Szombathely II. Rákóczi Ferenc u. 6-8.
Telefonszám: (94) 501-709, (30) 311-8794
Nyitva tartás: I-III., XI-XII.: K-Szo 10-17
IV-X.: K-V 10-17
2015.08.25.
hír, Ókor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Csütörtökön este a karneválnyitó ceremóniával veszi kezdetét a Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen, amelyre a rendezők négy nap alatt több mint százezer látogatót várnak - hangzott el a rendezvénysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón kedden.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere elmondta: nagy öröm számukra, hogy Közép-Európa legnagyobb históriás játékának tizenhat esztendeje egy kétezer év óta folyamatosan lakott település, az egykori Savaria, a mai Szombathely adhat otthont.

A rendezvénysorozat jelentőségét mutatja, hogy 14 országból érkezik küldöttség a karnevál napjaiban a vasi megyeszékhelyre, képviseltetik magukat Szombathely testvérvárosai és érkeznek vendégek Kínából és Grúziából is.

Koczka Tibor (Fidesz) alpolgármester a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy igyekeztek a korábbinál jobban bevonni a helyi civil szervezeteket, a vállalkozókat a karnevál szervezésébe és előkészítésébe. A karneválnak ma már nem csak saját bora, de saját tortája és fagylaltja is van, illetve ismét meghirdették a karnevál legszebb kirakatáért folyó versenyt - emelte ki.

A korábbi évek hagyományaihoz híven a szombathelyiek apraja és nagyja jelmezekbe öltözik, több százan vesznek majd részt a pénteken és szombaton este hét órakor kezdődő, a karnevál csúcspontjának számító jelmezes, fáklyás felvonuláson.

Grünwald Stefánia, a karnevált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: 23 helyszínen több mint 300 programot kínálnak a négy nap során, a Történelmi Témaparkban idén is egymást követik majd a harcászati bemutatók, köztük olyan hagyományőrző csapatok is bemutatkoznak, amelyeket eddig még nem láthatott a közönség a karneválon.

Ilyenek például a római katonaéletet bemutató bolgár Abritus Hagyományőrző Csoport, a XIII. századi milicista hadviselést megidéző Bandérium Hungarorum, valamint a honfoglalás kori magyar lovas harcmodort és a felszereléseket tudományos alapossággal ismertető Magyar Történelmi Íjász Társaság is.

A főszervező felsorolása szerint idén is lesz a Ferences-kertben Tüzes játék, újra kinyit az Öreg Város Vására, a Borok utcája, a Sörtér, a Művészetek utcája, a különböző színpadokon egymást követik a könnyűzenei koncertek.
Grünwald Stefánia arról is szólt, az idén civil kezdeményezésre egy szívátültetésre váró és egy vak kisgyermek megsegítésére rendeznek jótékonysági akciót a karneválon.

Csapláros Andrea, a Savaria Karneválért Közhasznú Alapítvány elnöke, múzeumigazgató elmondta: a felújított Iseum is a kiemelt karneváli helyszínek között szerepel, itt élőben kívánják bemutatni azt a szertartást, amellyel Ízisz istennő előtt hódoltak papnői.

(MTI)