2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

2014.04.07.
Műcsarnok
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Komoly nemzetközi elismerésben részesült Andorka Tímea, a Műcsarnok vezető grafikusa. Az ő munkája látható 2014-ben a világon mindenütt használt és árusított Pantone-színskála fedőlapján!

 

2014 márciusában dobta piacra az amerikai Pantone a grafikusok és a nyomdák által a világon mindenütt használt, a nyomdai direktszíneket tartalmazó Pantone-skála új verzióját, a „PANTONE PLUS SERIES for graphics and multimedia"-t, mely 84 színmintával gazdagítottváltozata az 1963-ban létrehozott eredeti Pantone-skálának (PANTONE MATCHING SYSTEM).

 

Az esemény alkalmából az amerikai cég új programba kezdett, melynek az Artist Edition Covers címet adta. Ennek keretében a cég a PANTONE Canvas ingyenes online grafikus portfóliók közül választ ki olyan munkát, amelyet egy-egy kiválasztott termékének fedőlapján szerepeltet.

 

A több ezer portfólióból a Műcsarnok vezető grafikusának, Andorka Tímeának Optika/Kromatika című projektjét tartották  érdemesnek arra, hogy 2014-ben a PANTONE FORMULA GUIDE és a PANTONE SOLID CHIPS színskála fedőlapjára kerüljön.

 

Az eredetileg plakáttervnek készült alkotás Goethe színelméletét veszi alapul. Az Optika/Kromatika Goethe egy megjegyzésére utal, amely szerint ő, Newtontól eltérően, nem látástudományt, optikát, hanem színelméletet, kromatikát igyekszik művelni, azt mutatva be, ahogy az emberek valóban tapasztalják a színeket, és nem azt, ahogy matematikailag tapasztalniuk kellene. Ezt a vitát jeleníti meg a két betűkompozíció ütközése: az egyik kiszámított, kontúros, geometrikus, a másik a színes árnyékok impresszionisztikus játék­ára épít.