2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2014.04.07.
Műcsarnok
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Komoly nemzetközi elismerésben részesült Andorka Tímea, a Műcsarnok vezető grafikusa. Az ő munkája látható 2014-ben a világon mindenütt használt és árusított Pantone-színskála fedőlapján!

 

2014 márciusában dobta piacra az amerikai Pantone a grafikusok és a nyomdák által a világon mindenütt használt, a nyomdai direktszíneket tartalmazó Pantone-skála új verzióját, a „PANTONE PLUS SERIES for graphics and multimedia"-t, mely 84 színmintával gazdagítottváltozata az 1963-ban létrehozott eredeti Pantone-skálának (PANTONE MATCHING SYSTEM).

 

Az esemény alkalmából az amerikai cég új programba kezdett, melynek az Artist Edition Covers címet adta. Ennek keretében a cég a PANTONE Canvas ingyenes online grafikus portfóliók közül választ ki olyan munkát, amelyet egy-egy kiválasztott termékének fedőlapján szerepeltet.

 

A több ezer portfólióból a Műcsarnok vezető grafikusának, Andorka Tímeának Optika/Kromatika című projektjét tartották  érdemesnek arra, hogy 2014-ben a PANTONE FORMULA GUIDE és a PANTONE SOLID CHIPS színskála fedőlapjára kerüljön.

 

Az eredetileg plakáttervnek készült alkotás Goethe színelméletét veszi alapul. Az Optika/Kromatika Goethe egy megjegyzésére utal, amely szerint ő, Newtontól eltérően, nem látástudományt, optikát, hanem színelméletet, kromatikát igyekszik művelni, azt mutatva be, ahogy az emberek valóban tapasztalják a színeket, és nem azt, ahogy matematikailag tapasztalniuk kellene. Ezt a vitát jeleníti meg a két betűkompozíció ütközése: az egyik kiszámított, kontúros, geometrikus, a másik a színes árnyékok impresszionisztikus játék­ára épít.