2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság - Pannonhalma
Pannonhalmi Főapátság (légifelvétel)
Cím: 9090, Pannonhalma Vár 1.
Telefonszám: (96) 570-191, (96) 570-100
Nyitva tartás: I.2-III.20.: K-V 10-15
III.22-IV.30.: K-V 9-16
V.1-31.: H-V 9-16
VI.1-IX.30.: H-V 9-17
X.1-XI.11.: K-V 9-16
XI.12-XII.31.: K-V 10-15
2014.03.14.
fejlesztés, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Az Európai Unió támogatásával újul meg a Pannonhalmi Főapátság barokk kori majorsága. Az Apátsági Major Látogatóközpont kialakítása során az építészeti alapelvek közé tartozik az esélyegyenlőség megteremtése az akadálymentes útvonalak kialakításával. A munkálatok során különös figyelmet fordítanak arra, hogy a művelődési, kulturális és egyéb közösségi tevékenységek egyaránt elérhetőek legyenek valamennyi érdeklődő számára.

 

A projektgazda rehabilitációs szakértők bevonásával kiemelt figyelmet fordított a látás-, hallás- és mozgássérült látogatók, az idősek, illetve a kisgyermekkel érkező szülők igényeinek megfelelő szolgáltatások kidolgozására. Az akadálymentes parkolók, mosdók, közlekedők, bejáratok hozzájárulnak az Apátsági Major Látogatóközpont kényelmes megközelítéséhez. A tájékoztató és információs rendszer tervezői ügyeltek arra munkájuk során, hogy az irányjelző táblák jól látható méretűek és feliratúak legyenek, kontrasztos színezéssel, egységes formátumban. A hallássérülteknek lehetőségük van jeltolmácsos túra igénylésére, valamint indukciós hurok is segítik őket a tájékozódásban.

 

A fejlesztés új munkahelyeket teremt, növelve a térség foglalkoztatottságát és a turisztikai lehetőségeket. A munkaerő toborzás során fontos szempont a nemek közötti esélyegyenlőség, valamint a családbarát munkakörülmények megvalósítása, hogy az segítse a környékbeli családosok megélhetését, akár részmunkaidős foglalkoztatáson keresztül.

 

A környezettudatosság érdekében az üzemeltetők a fűtési, világítási rendszer energiatakarékos kialakítására, a papír újrahasznosítására és az elektronikus adminisztrációra törekednek. A geotermikus energiahasznosítás lehetősége a kivitelezés területen adott, a belső udvaron talajszondák kerülnek elhelyezésre. Az épület átalakítása során a kivitelező az örökségvédelmi értékek megőrzése mellett arra törekszik, hogy minél szélesebb körben, minél kényelmesebben használhatóvá váljon az intézmény a különböző fogyatékkal élők számára is.

 

A pályázatban lévő, fentebb leírt esélyegyenlőségi és fenntarthatósági irányelvek illeszkednek a bencések alapvető esélyegyenlőségi törekvéseihez.