2020.11.25.
Szépművészeti Múzeum

Mumifikálódott érsek - üvegkoporsóban

2020.11.25.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Cipősdobozokat gyűjt az Almásy-kastély

2020.11.17.
Déri Múzeum

Gonosz férj és erőszakos feleség

2020.11.17.
Szépművészeti Múzeum

Két ország - békében

2020.11.04.
Szépművészeti Múzeum

Két testvér - egy feleség

2020.10.28.
Déri Múzeum

Denártól a Bitcoinig

2020.10.27.
Janus Pannonius Múzeum

Vadókaszörp, csitkenyés bor, mókusvíz

2020.10.26.
Déri Múzeum

A gyilkos oroszlánfej

Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság - Pannonhalma
Pannonhalmi Főapátság (légifelvétel)
Cím: 9090, Pannonhalma Vár 1.
Telefonszám: (96) 570-191, (96) 570-100
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2014.03.14.
fejlesztés, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Az Európai Unió támogatásával újul meg a Pannonhalmi Főapátság barokk kori majorsága. Az Apátsági Major Látogatóközpont kialakítása során az építészeti alapelvek közé tartozik az esélyegyenlőség megteremtése az akadálymentes útvonalak kialakításával. A munkálatok során különös figyelmet fordítanak arra, hogy a művelődési, kulturális és egyéb közösségi tevékenységek egyaránt elérhetőek legyenek valamennyi érdeklődő számára.

 

A projektgazda rehabilitációs szakértők bevonásával kiemelt figyelmet fordított a látás-, hallás- és mozgássérült látogatók, az idősek, illetve a kisgyermekkel érkező szülők igényeinek megfelelő szolgáltatások kidolgozására. Az akadálymentes parkolók, mosdók, közlekedők, bejáratok hozzájárulnak az Apátsági Major Látogatóközpont kényelmes megközelítéséhez. A tájékoztató és információs rendszer tervezői ügyeltek arra munkájuk során, hogy az irányjelző táblák jól látható méretűek és feliratúak legyenek, kontrasztos színezéssel, egységes formátumban. A hallássérülteknek lehetőségük van jeltolmácsos túra igénylésére, valamint indukciós hurok is segítik őket a tájékozódásban.

 

A fejlesztés új munkahelyeket teremt, növelve a térség foglalkoztatottságát és a turisztikai lehetőségeket. A munkaerő toborzás során fontos szempont a nemek közötti esélyegyenlőség, valamint a családbarát munkakörülmények megvalósítása, hogy az segítse a környékbeli családosok megélhetését, akár részmunkaidős foglalkoztatáson keresztül.

 

A környezettudatosság érdekében az üzemeltetők a fűtési, világítási rendszer energiatakarékos kialakítására, a papír újrahasznosítására és az elektronikus adminisztrációra törekednek. A geotermikus energiahasznosítás lehetősége a kivitelezés területen adott, a belső udvaron talajszondák kerülnek elhelyezésre. Az épület átalakítása során a kivitelező az örökségvédelmi értékek megőrzése mellett arra törekszik, hogy minél szélesebb körben, minél kényelmesebben használhatóvá váljon az intézmény a különböző fogyatékkal élők számára is.

 

A pályázatban lévő, fentebb leírt esélyegyenlőségi és fenntarthatósági irányelvek illeszkednek a bencések alapvető esélyegyenlőségi törekvéseihez.